Parashikimi për kryebashkiakët e rinj sipas sondazhit në Telegraf

182
Gazeta Telegraf publikon preferencën e votuesve 48 orë përpara zgjedhjeve të 21qershorit
Ja cilët mund të jenë kryebashkiakët e rinj dhe sa përqind marrin secilat parti 
Edhe 24 orë na ndajnë nga 21 qershori, kur për herë të parë votuesit do të votojnë për kryebashkiakë në 61 bashkitë e reja, sipas ndarjes së re administrative-territoriale, ku nuk do të ketë më komuna. Gazeta “Telegraf”, duke u mbështetur në sondashet e bëra me telefon në të gjitha bashkitë e vendit, si edhe me votimin e drejtpërdrejtë në sajtet e saj zyrtare nga lexuesë të rregullt të gazetës, por duke marrë parasysh edhe disa të dhëna që një kompani e madhe e një vendi strategjik me Shqipërinë ka zhvilluar deri dje, duke marrë përgjigje me kontakte të drejtpërdrejta nga votuesë, publikon se cilët do të jenë kryebashkiakët e mundshëm të 61 bashkive të reja, por edhe sa përqind do të marrin secila parti në shkallë vendi, për këshilltarët bashkiakë. 
3.370.206 votuesë në zgjedhje, 1,667,778 do të jenë femra
Gazeta “Telegraf” në bashkëpunim me Drejtorinë e Përgjithshme të Gjëndjes Civile po publikon edhe numrin e përgjithshëm të votuesve në këto zgjedhje, si edhe sa është numri Ivotuesve për secilën bashki, di edhe sa është numri i përgjithshëm i votuesve femra dhe me këtë rast shpreh edhe falenderimet e bashkëpunimit për drejtorin e Përgjithshëm të Gjendjes Civile Bledar Doracaj. Kështu, sipas DPGJC, numri i përgjithshëm i votuesve në 21 qershor 2015 është 3.370.206 votues, ku 1.667.778 janë votuese femra dhe 1,702,428 janë votuesë meshkuj. Por, duke u mbështetur edhe në zgjedhjet e kaluara, pritet që numri i votuesve në 21 qershor të jetë afërsisht 48 %, pra, nesër pritet që të votojnë 1,617,000 votuesë. Në këto zgjedhje, në krahasim me zgjedhjet e 2013, pritet që emigrantët tanë të mos vijnë të votojnë masivisht, kur dihet që në 2013 erdhën dhe votuan mbi 80.000 emigrantë, dhe kjo shpjegohet me zhgënjimin e madh që pësuan emigrantët nga keqqeverisja e deritanishme 2 vjeçare. Një tjetër shkak mund të jetë se ASHE është shpërbërë nga partitë e majta, si PSD, Fronti i Majtë, etj, të cilat u shkëputën nga koalicioni i Majtë. Numri i përgjithshëm i qevnedrave të votimit QV në gjithë Shqipërinë do të jetë 5.299.
ASHE me 39 kryebashkiakë, LSI fiton 14 bashki
Në zgjedhjet e 2011 Koalicioni i Majtë Aleanca për të Ardhmen mori 671.612 vota ose 42,75 %, ndërsa koalicioni i Djathtë, Aleanca për Qytetarin, fitoi 813.335 vota ose 51,75 %, ndërsa partitë jashtë koalicionit fituan 75.813 vota, ose 4,82 %, ndërsa kandidatët e pavarur 10.336 vota, ose 0,66 %. 
Risia e këtyre zgjedhjeve vendore është se LSI do të marrë pjesë me koalicionin e Majtë, kur në 2011 ishte me koalicionin e Djathtë. Dhe sipas parashikimeve të sondazheve që gazeta “Telegraf” boton sot, duke u mbështetur në pyetjet e drejtpërdrejta që bëri deri dje me votuesë në të gjitha vendin, rezulton se LSI mund të marrë 14 bashki, ndërsa rrithet përqindja e saj elektorale në gjithë vendin mbi 26 %, dhe konkuron drejtpërdrejt edhe me vetë PS. Gazeta “Telegraf” duke u bazuar në sondazhet e drejtpërdrejta që ka bërë me telefon në të gjitha bashkitë, deri në ditën e premte, 48 orë para votimeve, si edhe duke u bazuar në votimet që kanë bërë lexuesit në sajtin zyrtar të “Telegraf”, por duke iu referuar edhe të dhënave të një sondazhi që ka organizuar për herë të parë një kompani e madhe e parashikimeve të një vendi strategjik me Shqipërinë, e cila merr pjesë për herë të parë në Shqipëri, publikon disa të dhëna, ku parashikohet se ASHE do të marrë 39 bashki, APPD do të marrë 17 bashki, PBDNJ 2 bashki, ndërkohë që 4 kashki janë ende të diskutueshme. Ndërsa parashikimet e përqindjeve të votave, që do të marrin secila parti në shkallë vendi për këshilltarë në këshillat bashkiakë, PS është 27 %, LSI 26,1%, PDIU 1,7 %, PDS 1,9 %, FRD ËSHTË 1,1 %. Ndërsa nga e Djathta, PD është 35 %, PR 2,1 %, LZHK 1,4 %, Balli Kombëtar është 0,7 %. Nga partitë jashtë koalicionit, Fronti i Majtë i Marko Dajtit është 1,2 %, PSD 1,8 përqind, ndërsa kandidatët e pavarur për kryebashkiak në Tiranë, Gjergj Bojaxhi, mund të arrijë në 2,2 5, ndërsa Sazan Guri 0,2 %. 
Nr           Bashkia                      Nr. i votuesve                 Përballja e subjekteve         Fituesi 
1             Belsh                           24.037                                PS-PD                                     Arif Tafani PS
2             Berat                           77.631                                LSI-PR                                     Petrit Sinaj LSI
3             Bulqizë                        29.065                                 LSI- PD                                    Melaim Damsi LSI
4             Cërrik                          35.01                                   LSI- PD                                    Altin Toska LSI
5             Delvinë                        14.789                                 LSI- PD                                    Rigles Balili LSI
6             Devoll                           33.169                                PS-PD                                      Bledjon Nallbati PD
7             Dibër                             56.322                                PS-PD                                      Ilir Krosi PD
8             Divjakë                         40.751                                  PS-PD                                     Fredi Kokoneshi PS
9             Dropull                         19.969                                  PD-PBDNJ-MEGA                    Kostaq Ziso PBDNJ
10           Durrës                          233.227                               PS-PD                                      Vangjush Dako PS
11           Elbasan                        158.751                               PS-PD                                      Qazim Sejdini PS
12            Fier                              154.652                               PS-PD                                      Armando Subashi PS
13           Finiq                              29.668                                PBDNJ-PD                               Jani Babi PS
14           Fushë–Arrëz                  9.165                                  PS-PD                                      Gëzim Vata PD
15           Gjirokastër                     42.373                                LSI- PD                                     Zamira Rami LSI 
16           Gramsh                          27.003                                PS-PD                                      Luljeta Dollani PS
17           Has                                15.183                                 PS-PD                                      Elez Macci PD
18           Himarë                            22.392                                PS-PD                                     e diskutueshme 
19            Kamëz                            89.679                               PS-PD                                       Xhelal Mziu PD
20            Kavajë                            60.466                               PS-PD                                      Engjëll Cara PD
21            Këlcyrë                           9.784                                 PS-PD                                      Klement Ndoni PS 
22            Klos                                15.326                               PS-PD                                      Basir Çupi PD
23            Kolonjë                            15.326                              LSI- PD                                     Arben Malo LSI 
24            Konispol                          10.95                                 PDIU-PD-PBDNJ                      Shuaip Beqiri PDIU
25            Korçë                              106.478                             PS-PD                                      Gjergji Mero PD
26            Krujë                               58.603                               PS-PD                                      Hamdi Pasha PD
27            Kuçovë                           43.366                                LSI- PD                                    Selfo Kapllani LSI 
28            Kukës                             43.021                                LSI- PD                                     Hasan Halili LSI
29            Kurbin                            54.589                                 PS-PD                                       Artur Bardhi PS 
30            Lezhë                              80.773                                LSI- PD                                    Viktor Tushaj LSI 
31            Libohovë                         5.797                                  PS-PD                                     e diskutueshme 
32            Librazhd                          32.304                                PS-PD                                     Kastriot Gurra PS
33            Lushnjë                           99.894                                PS-PD                                        Fatos Tushe PS
34            Malësi e Madhe               42.426                                PS-PD                                        Anton Kokaj PD
35            Maliq                                48.323                                PS-PD                                       Gëzim Topçiu PS
36            Mallakastër                       31.861                                LSI- PD                                     Shyqyri Kapllani LSI
37            Mat                                   29.291                                 PS-PD                                     Adelina Farici PS 
38            Memaliaj                           16.631                                 PS-PD                                    e diskutueshme 
39            Mirditë                               28.158                                PS-PD                                     Ndrec Dedaj PS 
40            Patos                                 33.833                                PS-PD                                     Rajmonda Balilaj PS 
41           Peqin                                  28.331                                PDIU-PD                                 Saimir Hasalla PDIU
42           Përmet                                16.348                                 PS-PD                                  Gilberto Jacce PS
43           Pogradec                             69.488                               LSI- PD                                   Diana Mile LSI
44           Poliçan                                13.925                                PS-PD                                   Adriatik Zotkaj PS
45           Prrenjas                               24.174                                LSI-PD                                  Miranda Rira LSI
46           Pukë                                    12.504                                 PS-PD                                  Rrok Dodaj PD
47           Pustec                                  4.296                                  Partia Maqedon – PD            Edmond Themelko 
48           Rroskovec                            24.097                                 PS-PD                                   Majlinda Bufi PS
49           Rrogozhinë                           29.928                                 PDIU-PD                                Beqir Nuredini PDIU
50            Sarandë                              43.214                                  PS-PD                                   Kreshnik Bozho PD
51            Selenicë                              27.099                                  LSI- PD                                  e diskutueshme 
52            Shijak                                  33.667                                  PS-PR                                  Redi Saracci PR
53            Shkodër                              157.331                                PS-PD                                  Voltana Ademi PD
54            Skrapar                                 14.602                                LSI- PD                                 Nesim Spahiu LSI
55            Tepelenë                              12.838                                 PS-PD                                 Tërmet Pecci PS
56            Tiranë                                   608.829                               PS-PD                                  Halim Kosova PD
57            Tropojë                                  21.376                                 PS-PD                                  Besnik Dushaj PD
58           Ura Vajgurore                          29.469                                PS-PD                                  Juliana Memaj PS
59           Vau i Dejës                             37.223                                  PS-PD                                   Zef Hila PD 
60           Vlorë                                      153.488                                  PS-PD                                  Dritan Leli PS
61           Vorë                                        27.496                                   LSI- PD                                  Luan Sallaku LSI