Negociatat/AFP: Danimarka, Holanda, Franca dhe Spanja kundër Shqipërisë

228

Agjencia e lajmeve prestigjioze, ”AFP” thekson duke cituar burime diplomatike se, Vendet e Bashkimit Europian nuk do të bien dakord të fillojnë bisedimet e anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë javën e ardhshme. Në këtë mënyrë kjo do të jetë një goditje tjetër për shpresat e tyre për t’u anëtarësuar në bllok. Maqedonia e Veriut kishte qenë optimiste për shanset e saj për të marrë përsipër të fillojë negociatat zyrtare për t’u bashkuar me bllokun në një mbledhje të ministrave të BE të martën, por e Franca bllokoi këtë veprim. Shqipëria hasi edhe më shumë rezistencë, me Danimarkën, Holandën dhe Spanjën duke u bashkuar me francezët në ndalimin e zgjerimit në një takim përgatitor të 28 ambasadorëve të BE në Bruksel të Premten.

Vetoja franceze – e cila vjen pasi krerët më të lartë të Bashkimit Europain lëshuan një thirrje të përbashkët që të dy vendet të futen në rrugën e anëtarësimit – solli një reagim të zemëruar nga disa diplomatë, të cilët e akuzuan Parisin për rrezikimin e stabilitetit në Ballkanin Perëndimor. Një vendim për fillimin e bisedimeve me Shkupin dhe Tiranën tashmë është shtyrë dy herë dhe zyrtarët e Maqedonisë së Veriut kanë paralajmëruar se popullata e tyre nuk do të pranojë refuzim të përsëritur, veçanërisht pas ndërmarrjes së reformave të rëndësishme për të kënaqur BE-në – përfshirë ndryshimin e emrit të vendit.

“Kushdo që bllokon procesin e pranimit tani mban përgjegjësi për destabilizimin e mundshëm të lagjes sonë,” i tha një diplomat evropian AFP. “Një shumicë shumë e gjerë në BE është në favor të hapjes së negociatave të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Ka pak mbështetje për pozicionin francez midis vendeve anëtare të BE”.

Diplomati tha që vendet e tjera shpresonin që Parisi të rishqyrtonte, duke shtuar: “Asgjë nuk do të fitohet nga një shtyrje tjetër, por shumë mund të humbasin duke krijuar një vakum strategjik në jug-lindje të Evropës”. Franca dëshiron që vendimi të përfundojë të paktën vitin tjetër, dhe për Komisionin Evropian – krahu ekzekutiv i bllokut i ngarkuar me negociatat e zgjerimit – të përgatisë një plan të ri pasi të marrë detyrën muajin tjetër. Kritikët e zgjerimit të BE thonë se rrezikon të importojë probleme në bllok, duke treguar për çështjet e vazhdueshme të korrupsionit dhe drejtësisë në Rumani dhe Bullgari, të cilat u bashkuan në vitin 2007. Mbështetësit argumentojnë se kthimi i anëtarëve të rinj rrezikon t’i drejtojë ata në krahët e fuqive të jashtme si Kina dhe Rusia.