Kuvend/ Dule: Pse pr.ligji për pakicat paraqitet nga ministria e Jashtme? Bushati: U miratua nga 4 ministra

98
Në seancën e Kuvendit po diskutohet pr.ligji për pakicat kombëtare, ndërsa ka pasur replika mes kreut të PBDNJ, Vangjel Dule me ministrin e Jashtëm Ditmir Bushati. Dule ka kërkuar të hiqet nga rendi i ditës duke kërkuar sqarime nga Bushati se pse ky pr.ligj paraqitet nga ministrja e Jashtme dhe jo nga ministria e Drejtësisë dhe ajo e Punëve të Brendshme.
“Përse ky ligj mbrohet në komisione dhe paraqitet nga ministrja e Jashtme dhe jo nga ministria e Drejtësisë dhe ajo e punëve të Brendshme. Përse zgjodhët natyrën e ligjit kuadër për këtë pr.ligj për minoritetet në një kohë që kërkohej një ligj për implementimin? Në hartimin e këtij ligji a keni marrë si referencë ligjin e ndonjë vendi tjetër të rajonit me të njëjtat ngjashmëri për respektimin e të drejtave të minoritetit?”- tha Dule.
Por ministri Ditmir Bushati është përgjigjur duke thënë se pr.ligji është miratuar nga 4 ministra dhe Ministria e Jashtme është përgjegjëse për raportimin.
“Në lidhje me pyetjen e parë se pse ministrja e punëve të Jashtme e ka prezantuar ligjin në komisione dhe në seance informacioni juaj është i pasaktë. Ky pr.ligj është miratuar në Këshillin e Ministrave nga 4 ministra. Ministria që unë drejtoj është institucioni përgjegjës për raportimin. Ju them që nga viti 2000 e deri me sot ka një ndërveprim bazuar në konventën kuadër dhe Shqipëria ka disa detyrime. Kemi një ligj kuadër në bazën e të drejtës kombëtare, ne me këtë ligj krijojmë bazën e akteve nënligjore. Kemi marrë rastet nga rajoni? Është e vështirë pasi praktika është e shumëllojshme. Ka vende që kanë një realitet multientik”- tha Bushati.