Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve përshëndet vendimin e Presidentit Meta për kthimin për rishqyrtim në Kuvend të paketës “anti-shpifje”

130

Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve, ka reaguar në lidhje me paketën ”AntiShpifje”, që Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta e ktheu për rishqyrtim në Kuvend. ”Presidenti Meta kishte frikë se Shqipëria do të bëhej më autoritare dhe do të shkelte kushtetutën shqiptare nëse kalohej pakoja e propozuar e reformave. Më 10 dhjetor 2019, IFJ mbështeti APJA në thirrjen e saj për të hedhur poshtë ndryshimet e propozuara. Organizata të tjera ndërkombëtare lëshuan një thirrje të përbashkët për kryeministrin Edi Rama për të tërhequr projekt-ligjin dhe rivendosur procesin me ndihmën e Këshillit të Evropës në Tiranë”.

Shkrimi i plotë nga Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve

Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, ka bërë veto ndaj një ligji të propozuar që do të ngulfasë mediat në internet pas presionit të Shoqatës së Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë (APJA), i cili e mohoi projektligjin si “autoritar”. Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve (IFJ) përshëndeti vendimin, duke theksuar se ligjet kundër shpifjes nuk duhet të përdoren si mjete për të kufizuar lirinë e shtypit.

Ndryshimet e propozuara në Ligjin për Median Audiovizive dhe Ligjin për Komunikimet Elektronike do të kishin dhënë organe të reja qeveritare si Autoriteti Shqiptar i Mediave (AMA) dhe Autoritetet e Komunikimit dhe Postës (AKEP), fuqinë për të bllokuar menjëherë faqet e internetit të mediave dhe imponimin e tepërt gjobitje për çdo shkelje të dinjitetit dhe intimitetit. Do të kishte prezantuar gjithashtu kërkesa të detyrueshme regjistrimi për mediat online.

Sipas njoftimeve të lajmeve, Presidenti Meta kishte frikë se Shqipëria do të bëhej më autoritare dhe do të shkelte kushtetutën shqiptare nëse kalohej pakoja e propozuar e reformave. Parlamenti tani mund të pranojë dekretin dhe të rindizë procesin për të ndryshuar ligjin, ose ai mund ta refuzojë projektin me një shumicë të thjeshtë.

Refuzimi i Presidentit për të aprovuar paketën ishte për shkak të një pjese të madhe të punës së APJA dhe presionit ndërkombëtar. Më 10 dhjetor 2019, IFJ mbështeti APJA në thirrjen e saj për të hedhur poshtë ndryshimet e propozuara. Organizata të tjera ndërkombëtare lëshuan një thirrje të përbashkët për kryeministrin Edi Rama për të tërhequr projekt-ligjin dhe rivendosur procesin me ndihmën e Këshillit të Evropës në Tiranë

APJA njoftoi se do të vazhdojë mbikëqyrjen e procesit: “Ne përsërisim shqetësimet tona të thella për këtë” paketë censure “dhe inkurajojmë përsëri kryeministrin Edi Rama që të tërheqë këtë iniciativë. Vetë-rregullimi është e vetmja mundësi demokratike për media të pavarura, e mbështetur nga organet përkatëse ndërkombëtare në Shqipëri. ” Sekretari i Përgjithshëm i IFJ, Anthony Bellanger, tha: “Ne mirëpresim veton e Presidentit për paketën kundër shpifjes, e cila do ta vinte lirinë e mediave në rrezik serioz. Ne e nxisim parlamentin të marrë parasysh pikëpamjet e APJA kur hartojnë ligje të mëtejshme që ndikojnë në veprimtarinë e mediave “.