A po mendon mandatin e dytë? Meta: Jam për një mision historik

255

Presidenti Meta i është përgjigjur sot pyetjes nëse po mendon ose jo një mandat të dytë në krye të Shtetit, ndërsa ka deklaruar sërish se ai është në Presidencë për një mision historik, jo për të bërë një punë.

 

PJESË NGA INTERVISTA

 

Gazetarja: Pra, kështu si kanë ardhur punët, ju a e mendoni një mandat të dytë në krye të Presidencës kurdo që të mbarojë i pari?

Presidenti Meta: Unë nuk kam hyrë në zyrë me idenë që do të kem një mandat të dytë apo nuk do të kem. Madje, nuk është se kam dashur që të hyj në këtë zyrë….

Gazetarja: …Jeni penduar që keni hyrë në këtë zyrë?

Presidenti Meta: Jo aspak, unë nuk pendohem asnjëherë, sepse vendimet i marr në kontekst të rrethanave kur jam i detyruar të marr vendimet. Kam hyrë këtu sepse ka qenë një situatë krize, për të ndihmuar në tejkalimin e asaj krizës së atëhershme dhe jo vetëm që nuk jam penduar, por jam mjaft krenar për atë që mundësi dhe për atë rol që kam luajtur dhe mund të luaj këtu për të evituar disa gjëra të rënda për popullin shqiptar dhe për kombin shqiptar.

Gazetarja: Pra, po të ktheheshit mbrapa do ta ribënit të njëjtën zgjedhje duke pasur parasysh se si rrodhën ngjarjet?

Presidenti Meta: Në ato rrethana pa asnjë dyshim, nuk kam marrë asnjë vendim të gabuar në tërësi për shkak të rrethanave kur janë marrë këto vendime.

Gazetarja: Po sot do ta kishit ribërë po të kishit parasysh të gjitha ngjarjet?

Presidenti Meta: Po të ishte e njëjta situatë si atëherë, patjetër.

Gazetarja: Do të shkoni në Venecia personalisht?

Presidenti Meta: Për Bienalen do të shkoj kur të kem kohë, por për këtë çështje nuk e shikoj kaq të rëndësishme për të shkuar atje.

Gazetarja: Zoti President, shpeshherë kohët e fundit ju keni deklaruar se jeni në një lloj misioni për t’i shërbyer popullit dhe jo në punë, pra jo një vend pune në Presidencë. Është dëshira e juaja ky mision apo ndjeheni kushtëzuar nga rrethanat?

Presidenti Meta: Natyrisht që rrethanat nuk janë normale, nuk janë të zakonshme dhe fakti që ne po flisnim kaq shumë për një çështje që nuk duhet të ekzistonte, pse nuk duhet të ekzistonte? Sepse normalisht zgjedhjet në Shqipëri duhet të ishin zhvilluar, duhet të kishin qenë gjithëpërfshirëse, demokratike, të padiskutueshme, të pakontestueshme dhe tani ne duhet të merrnim një “PO” të qartë pa kushte për çeljen e negociatave, sepse kemi 3-4 vjet që po e presim këtë moment. Por ju të gjithë e dini se rrethanat kanë qenë të jashtëzakonshme dhe si mund të jenë rrethana normale në një vend që është pa Gjykatë Kushtetuese, që është pa Gjykatë të Lartë, që është një vend ku nuk ekziston llogaridhënia në asnjë instancë dhe në asnjë institucion, duke filluar që nga Kuvendi. Pra është padyshim….

Gazetarja: Cili bëni përgjegjës për këtë situatë zoti President, që ju e përshkruani me këto nota, që në vend nuk ka institucione e kështu me radhë?

Presidenti Meta: Atë që nuk mund të bëj përgjegjës është vetëm Presidenti i Republikës, më falni për mungesën e modestisë, sepse i ka bërë të gjitha përpjekjet që vendi të kishte një reformë në drejtësi me konsensus dhe kjo u bë falë përpjekjeve të mia si Kryetar i Kuvendit para tre vitesh. Më pas kam bërë çdo gjë që Gjykata Kushtetuese të krijohej në kohë. Këtë e kam bërë dhe si kryetar Kuvendi kur është hedhur shorti në vitin 2017 për krijimin e KED-së, që më pas u bllokua dhe u sabotua nga mazhoranca.