Vladimir Bizhga/ Një shqiptar, oficer nëndetëseje austro-hungareze, mbyti kryqëzorin italian Giuseppe Garibaldi.

268

Një nga mbytjet e pazbuluara në detin Adriatik deri kohët e fundit ishte edhe kryqëzori i blinduar, italiani Giuseppe Garibaldi. Në korrik 1915 ai u qëllua dhe u zhduk nën det, nga një nëndetëse U4 Austro-Hungareze dhe në prill 2008 një ekip i zhytësve çek, bëri me sukses lokalizimin e kryqëzorit të mbytur Giuseppe Garibaldi, pas gati 93 vjetësh, mbeturinat e të cilit qenë shtrirë në thellësinë prej 125 m në drejtim jug-lindje nga Dubrovniku. Qëllimi i ekspeditës “Garibaldi 2008” është të marrë një filmim me cilësi të lartë dhe material fotografie, i cili do të tregojë me vlefshmëri përfundimtare gjithçka mbi mbytjen në betejë të kryqëzorit të blinduar italian, Giuseppe Garibaldi. Qëllimi tjetër i kësaj ekspedite është për të bërë një film dokumentar në bashkëpunimin e TV çeke dhe lidhjen e projekteve në mënyrë shumë të suksesshëm për dokumentarin “Zenta 2005” – për TV çeke dhe “Szent Istvan 2006” – në përgatitje për TV çeke.

Thellësia ekstreme e 125 m, ku kryqëzori është shtrirë, vë kërkesa shumë të larta për përgatitjen e të gjithë ekipit. Eksplorimi i rrënojave të gënjen në këto thellësira dhe kërkon teknikë të veçantë, njohuri dhe përvojë te specializuar teknike. Puna në rrënoja, shtrirë në thellësinë rreth 100 m është e lidhur edhe me rreziqe objektive, të cilat kurrë nuk mund të jenë të përjashtuara.
Ekipi i zgjedhur për ekspeditën “Giuseppe Garibaldi 2008” është nga zhytësit të cilët kanë përvojë të gjerë nga ekspeditat dhe zhyten në thellësi ekstreme. Ata janë të gjithë instruktorë ose zhytës te certifikuar në fushën e zhytjeve në thellësi, për të cilën janë duke përdorur përzierje të veçantë të helium për frymëmarrje. I gjithë ekipi është i pajisur me të ashtuquajturat rebreathers të cilat bëjnë të mundur që të riciklojnë frymëmarrjen nga gazi dhe në këtë mënyrë është më i sigurt qëndrimi i zhytësve nën ujë.