Regjistrimi Census 2020 dhe frika e emigrantëve për t’u regjistruar në SHBA

262
Nga Beqir SINA – New York

Veçmas, shtimi i pyetjeve rreth çështjes së nënshtetësisë, vendndodhjes dhe nga kanë ardhur emigrantët, është shumë e vështirë për t’u përgjigjur, për çdo emigrant, përfshirë edhe emigrantët shqiptarë. Pyetja e Departamentit të Drejtësisë për çdo familje do të shkurtonte pajtueshmërinë dhe shpenzimet e programit të regjistrimit Censusin e vitit 2020. Çdo 10 vjet, qeveria kryen një regjistrim të njerëzve që jetojnë në SHBA. Dhe çdo 10 vjet, të paktën në kujtesën e fundit, ka polemika të shumta dhe të çdollojshme. Veçmas, shtimi i pyetjeve rreth çështjes së nënshtetësisë, vendndodhjes dhe nga kanë ardhur emigrantët, është shumë e vështirë për t’u përgjigjur, për çdo emigrant, përfshirë edhe emigrantët shqiptarë. Mbasi jo vetëm që do të ulë në mënyrë drastike, si në Cenuesin e kaluar numrin e regjistrimit të shqiptarëve në SHBA, por do t’u fusë atyre edhe më shumë frikën e masave të kësaj administrate ndaj ligjeve të reja të emigracionit, që po ndryshojnë thuajse çdo ditë Departamenti i Drejtësisë, thuhet se po shtyn që një pyetje mbi shtetësinë të shtohet në regjistrimin e vitit 2020, një lëvizje që vëzhguesit thonë se mund të ulë pjesëmarrjen e emigrantëve që kanë frikë se qeveria mund të përdorë informacionin kundër tyre. Kjo, nga ana tjetër, mund të ketë efekte potencialisht të mëdha për çdo gjë që përcakton regjistrimi një herë në dekadë – nga sa vende të kongresit shpërndahen në të gjithë vendin, ku shpenzohen qindra miliarda dollarë federalë. Në dhjetëvjeçarët e mëparshëm, betejat janë zhvilluar mbi atë nëse Regjistrimi – Censusi “invadon” privatësinë dhe nëse numri i tij, përfundimtar, duhet të rregullohet për të llogaritur njerëzit që refuzojnë të marrin pjesë. Por polemika që rrethon regjistrimin e vitit 2020 po i bën ato të mëparshmet të duken të duken pak më “zbutura”, shkruajnë analistët e këtyre çështjeve në Shtetet e Bashkuara. Ata thonë se çështja është nëse Zyra e Regjistrimit të qytetarëve amerikan, duhet të marrë në konsideratë primare një kërkesë nga Departamenti i Drejtësisë se të gjitha format dhe marrësit e regjistrimit të pyesin nëse çdo anëtar i çdo familjeje është shtetas i SHBA. Sipas analistëve amerikan përgjigjja e thjeshtë është: “Nuk duhet. Në një epokë kur emigrantët janë tashmë në shënjestër të kësaj administrate për t’u dëbuar, kuptohet se ata kanë frikë të regjistrohen nga që qeveria i gjen fare lehtë se ku janë dhe nga kanë ardhur dhe përse. Dhe, kështu tha televizioni kombëtar amerikan TV CBC, në një koment për këtë çështje, Regjistrimi Censusi 2020, natyrisht do të ulte poshtë pajtueshmërinë dhe do të shtonte koston e numërimit. Ndryshimi mund të minonte Censusin 2020 që një Kongres i ardhshëm mund ta refuzonte atë, duke hedhur rimarrjen e Qarqeve të Kongresit në trazirë. Administrata Trump, nga ana e saj, këmbëngul se kërkesa e saj është mjaft rutinore dhe pasqyron një dëshirë për të dhëna që mund të ndihmojnë në rastet e të drejtave civile, ka deklaruar një zëdhënëse e Shtëpisë së Bardhë, Sarah Elizabeth Huckabee Sanders. “Për të qenë të sigurt, disa nga kundërshtimet ndaj kërkesës janë pak të mbingarkuara. Pyetja është bërë më parë në një bazë të kufizuar dhe vazhdon të përfshihet në Studimin e Komunitetit Amerikan (ACS), një studim vjetor prej më shumë se 3 milionë familjeve, dhe, përgjigjet janë mjaft konfidenciale, dhe s’ka vend për polemika” tha Sarah Elizabeth Huckabee Sanders. Megjithatë, protestat e administratës sjellin në mendje rastin që Presidenti Trump, fillimisht bëri për të shkarkuar drejtorin e FBI-së James Comey – se ai duhej ta bënte atë, sepse Comey nuk kishte qenë i drejtë me deklaratat ndaj Hillary Clinton, vetëm disa muaj para zgjedhjeve në vitin 2016. Po ashtu, analistët mendojnë se Administrata Trump vështirë se është një kampion i rasteve të të drejtave civile dhe nuk do të ketë nevojë për të dhëna për shtetësinë në baza të shtëpisë ( vendndodhjen dhe nga kanë ardhur emigrantët), edhe nëse do të ishte. Çdo regjistrim përfshin një ekuilibër të vështirë, thonë analistët amerikan për këtë çështje, mbasi shumë pyetje të shumta, sidomos ato ndërhyrëse, nënkuptojnë më pak njerëz që plotësojnë formën. Kjo, nga ana tjetër, e rritë koston e tanishme të regjistrimit, sepse marrësit e regjistrimit duhet të trokasin në dyer të tjera. Dhe nëse njerëzit ende refuzojnë të marrin pjesë, kjo do të nënkuptonte një numër më pak të saktë të regjistrimit. Për këto arsye, Byroja e Regjistrimit e mban formën e saj standarde të dyfishta, me të mëparshmet. Në vitin 2010, Regjistrimi – Censusi kërkoi edhe moshat, përkatësinë fetare, gjinitë dhe etnicitetet e çdo personi në një familje dhe nëse shtëpia e tij ishte në pronësi ose me qira. Megjithatë, gazetarët amerikan që po shkruajnë rreth kësaj çështje, thonë se pyetjet më të ndjeshme – që merren me gjëra të tilla si shtetësia, të ardhurat, nëse njerëzit kanë sigurim shëndetësor dhe nëse fëmijët e tyre janë të adoptuar ose biologjik – janë zbritur në formularin ACS. Dhe, është shumë e vështirë marrja e përgjigjeve për këto pyetje nga më shumë se 3 milion familje, që i bie të mos regjistrohen rreth 15 milionë njerëz në SHBA. Për më tepër, qeveria nuk ka nevojë për të dhëna të shtetësisë më me hollësi sesa që tashmë merr nëpërmjet ACS. Gjykata Supreme ka vendosur se rrethet politike duhet të tërhiqen sipas numrit të banorëve të tyre, e jo në numrin e tyre të qytetarëve. Dhe shpenzimet federale për rrugët, zbatimin e ligjit dhe shërbime të tjera, të ndjekin një logjikë të ngjashme. Në fund thuhet se :”Pse administrata dëshiron të kërkojë shtetësinë e çdo personi në çdo shtëpi në Amerikë? E vetmja shpjegim i pranueshëm është se ajo dëshiron të ulë pjesëmarrjen midis grupeve të imigrantëve. Kjo nuk është një përgjigje shumë e mirë, sepse do të lihen pa regjistruar me miljona individë që kanë frikë, nga ky regjistrim. Vetëm dy anëtarë të Kongresit po shtyjnë ligjislativin amerikan kundër një propozimi nga Departamenti i Drejtësisë për të shtuar pyetje mbi shtetësinë në regjistrimin e 2020. Në një letër dërguar Sekretarit të Tregtisë, Wilbur Ross, i cili ka autoritetin për të vendosur për pyetjet e regjistrimit, kongresisti Jose Serrano dhe Grace Meng, të dy demokratë të Nju Jorkut, i bëjnë thirrje Rossit të hedh poshtë propozimin. “Miratimi i kësaj pyetjeje mbi shtetësinë dhe statusin ligjor do të ndikojë negativisht në normat e përgjigjeve, do të rrezikojë saktësinë e sondazheve të mbledhura dhe do të pengojë shumë njerëz nga pjesëmarrja”, thuhet në letër. Të dy qëndrojnë në Nën/komitetin e Dhomave të Tregtisë, Drejtësisë dhe Shkencës, e cila ka mbikëqyrjen e regjistrimit. Veçmas, kongresisti Carolyn Maloney, D-NY, paralajmëroi në një deklaratë se shtimi i çështjes së nënshtetësisë “do të rrisë koston e regjistrimit me qindra miliona dollarë në ndjekjen jo-përgjigje, komponenti më i shtrenjtë i regjistrimit të dhjetëvjeçarit operacion.” “Departamenti i Drejtësisë po shtyn që një pyetje mbi shtetësinë të shtohet në regjistrimin e vitit 2020, një lëvizje që vëzhguesit amerikan thonë se mund të ulë pjesëmarrjen e emigrantëve që kanë frikë se qeveria mund të përdorë informacionin kundër tyre. Kjo, nga ana tjetër, mund të ketë efekte potencialisht të mëdha për çdo gjë që përcakton regjistrimi një herë në dekadë – nga sa vende të kongresit shpërndahen në të gjithë vendin, ku shpenzohen qindra miliarda dollarë federalë.