Presidenti sërisht fton për Dialog

Nga Ylli Dylgjeri

Qendrimi i djeshem i Presidentit Meta pare ne optiken Kushtetuese ishte ligjor dhe politikisht korekt. Nuk mund ti heq asnje presje letres se Tij prej 9 faqe, derguar prej 2-3 ditesh kabinetit te Zoti Bushati. Presidenti i vendit ne kete rast veç konsultimit me Kushtetuten, stafin, etj, 

u udhëhoq edhe nga parimi "Nje mendje, hiç mendje". Ai ftoi per konsultime edhe burrat e tjere te shtetit ne vite. Nje ftese ne dukje formale por mjaft gjitheperfshirese per kete Insititucion. Pjesmarja e ishPresidenteve ne bisedimet dhe qendrimi i Tyre imunizoje vendimarje dhe njehersh tregoi pjekuri per Presidentin e Republikes. Nderkohe ky protokoll realizoi edhe nje mardhenie publike exelente. 

I tere ky Protokoll levizjesh, tregoi se bisedimet Shqiptaro-Greke kane sensibilizuar mbare shqiptarine ne kete klime te tensionuar ballkanike qe agravohet deri ne kufijte e Luftes dhe Paqes.

Por ajo qe çedoi ne korrespondencen Presidence-Ministri per Europen dhe Punet e Jashtem ishte ftohtesia e komunikimit mes paleve te nje shteti deri ne lenien per minutat e fundit te shkembimit të Notave. Nuk mund te justifikohet memeceria dhe mungesa e transparences se institucioneve shqiptare, 

ne kohen kur dihej kalendari i perfundimit te afatit te Traktatit te Miqesise me vendin fqinj. Nese z. Bushati nuk eshte ndjere deri me dje, dhe kjo besohet, Institucioni i Presidentit do te kishte bere mire ta therriste me kohe me autoritetin e Tij. Mungesa e ketij rakordimi nga palet u ndjeh edhe ne nervozizmin e fjales se Kryeministrit ne festimet e "10 vjetorit ne Kosove". Kryeminstri i tha nga Kosova Presidentit "se Ai nuk mund te kerkoje emrat e njerzve per bisedime pa na dhene me pare Autorizimin!" Pra, mungesa e mirekuptimit dhe kontakteve u ndjeh serisht deri ne kercitje. 

Te dy keto udheheqes politike jane votuar e mbeshtetur se jane marre vesh ne historikun e mardhenieve te tyre politike. Jane marre vesh sy me sy, jane marre vesh per tepsi e me tespi ne dore. Jane marre vesh çdo te merkure - jave ne Tirane. Jane marre vesh kudo, ne Kuvend e deri ne drekat e famshme te Gjirit te Lalzit etj. etj. 

Por kjo sot i perket se shkuares. Pas zgjedhjeve, krushqit jane te ngrire. Ndaj dhe Presidenti ndermori dje nje hap mirekuptimi. Dalja Presidentit te Republikes per te sqaruar vete qendrimin e Tij nuk ishte vetem nje monolog. Sot Ai ka nisur serisht ftesen per nje mirekuptim te Ri ne mardheniet e brendshme politike. Pa kete mirekuptim te brendshem, mes nesh, nuk mund te pretendojme te mirkuptohemi me fqinjet. Ftesa tashme eshte bere nga Presidenti. 

Ajo kerkon kontakt e mirekuptim burrash shteti. Ajo, nuk behet me zedhenese.