Orban pretendoi se “shpirti i epokës është në anën e europianëve punëtorë dhe të përgjegjshëm”

12
Prof. Përparim Kabo
Kryeministri Viktor Orban mbajti një fjalim në Kongresin e 27-të të Partisë që ai drejton Partia Fidesz, ku ai u rizgjodh si udhëheqës i saj. Në fjalimin e tij, Orban tha se “Ne kemi një pasion të përbashkët që, herë pas here, na frymëzon për të kryer vepra të mëdha. Pasioni ynë i përbashkët quhet Hungari … ne shohim përpara tri detyra: Për të forcuar, për të thelluar, për të mbrojtur Hungarinë. Për të forcuar gjithçka që Hungaria ka arritur me vështirësuar gjatë shtatë viteve të fundit. Për të thelluar themelet intelektuale dhe shpirtërore të besimeve tona politike. Dhe për të mbrojtur të ardhmen e Hungarisë; sepse më në fund kemi tërheqjen për të qenë së bashku, më në fund kemi një të ardhme edhe një herë, dhe më në fund kemi diçka për të mbrojtur “. 

Z. Orban tha se Bashkimi Evropian mund të mbijetojë, nëse pranojmë dallimet e njëri-tjetrit, tregojmë respekt të ndërsjellë dhe në vend të një bashkësie të “Shteteve të Bashkuara të Evropës” ne krijojmë një Aleancë të Lirë të Kombeve Evropiane. “Duke iu referuar lëvizjeve populiste të ekstremit të djathtë që janë përhapur në të gjithë Evropën, me shkallë të ndryshme suksesi gjatë disa viteve të fundit, Orban pretendoi se “shpirti i epokës është në anën tonë: Është në anën e evropianëve punëtorë dhe të përgjegjshëm, të cilët ofrojnë familjet e tyre, duan atdheun e tyre dhe këmbëngulin në rrënjët e tyre të krishtera. Ne jemi në shumicë – në shumicën dërrmuese. Është vetëm një çështje kohe dhe ne do të mbizotërojmë, jo vetëm në Hungari, por në të gjithë Evropën; me të vërtetë, ne do të mbizotërojmë në të gjithë botën perëndimore “