Nesër do të lexoni/ Qeveria mbështeti dhe inkurajoi kanabizimin e krejt vendit

324
Jakup B. GJOÇA
Marko Bello, ish deputeti i PS, në intervistën për gazetën “Telegraf”, pohon se vota e Shqipërisë kundër Rezolutës të SHBA për Jerusalemin, ishte i pakuptueshëm, i padëshirueshëm, dhe diletantizëm diplomatik. Odiseja e vonesës të Reformës në Drejtësi, thotë zoti Bello, është tregues i seriozitetit të politikës së kësaj maxhorance, e cila pengon edhe integrimin e Shqipërisë në BE. Korrupsioni nuk ka ngjyrë politike, pohon zoti Bello, duke thënë qartë se Gjyqësori i ri duhet të hetojë dhe gjykojë edhe korrupsionin e kësaj qeverie. Zoti Bello, qartazi dëfton si fajtore , këtë qeveri për kanabizimin e vendit. Ndërsa politika ekonomike e qeverive të kryeministrit “Rama”, thotë zoti Bello, me të ashtuquajturin Partneriteti Publik Privat synon të pasurojë klientët e qeverisë dhe të shefit të saj, duke shkaktuar varfëri dhe mjerim ekonomik, mos investime publike.
-Zoti Bello, cilat janë arsyet që qeveria e Shqipërisë votoi kundër Rezolutës së SHBA në OKB?
– Është realisht e vështirë të gjenden arsyet përse Qeveria e Republikës së Shqipërisë u rreshtua hapur dhe pa asnjë hezitim në favor të një rezolute të Organizatës së Kombeve të Bashkuara që dënon vendimin sovran të SHBA dhe Presidentit Donald Trump për të njohur Jerusalemin si kryeqytet të Izraelit dhe zhvendosur, për pasojë, selinë e ambasadës amerikane atje. Ky vendim i pakuptueshëm, i pa dëshirueshëm dhe absurd kundër aleatit më të rëndësishëm strategjik, sikurse SHBA do të mbetet si një nga pikat më të errëta të diplomacisë shqiptare, dhe një nga treguesit e shumtë të çoroditjes së ekzekutivit shqiptar në drejtim të politikës së jashtme të vendit. T’i kthesh shpinën një miku të vyer, të refuzosh t’i japësh mbështetje aleatit më të madh të shqiptarëve, ndoshta në të vetmin moment që ata e kërkuan hapur këtë mbështetje, është minimalisht amatorizëm politik dhe dilentatizëm diplomatik, për më të mos thënë keqdashje, fyerje dhe mosmirënjohje për gjithçka SHBA kanë bërë për shqiptarët në 100 vjet histori. Kujtoj se jo shumë kohë më parë, teksa i drejtohej Kuvendit të Shqipërisë, ish-sekretarja amerikane e Shtetit, Hillary Clinton do të deklaronte se ”Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë qëndruar me ju për 100 vitet e para të Pavarësisë dhe do të qëndrojnë për 100 vjet të tjera bashkë me ju…” Shqipëria dhe shqiptarët nuk kanë aktualisht, dhe as kanë pasur shumë miq të vërtetë në historinë e tyre të vjetër dhe të re. Prandaj, është luks i tepruar të veprosh me kaq lehtësi dhe papërgjegjshmëri, siç veproi kjo qeveri ndaj një miku kaq të fuqishëm dhe me kaq kontribute për ekzistencën tonë si komb. Të paktën një abstenim do të na kishte shpëtuar disi faqen…
– Sa bindëse mund të jetë shpjegimi i qeverisë sonë se vota e saj në OKB u sinkronizua me votën e shteteve kryesore të BE?


Për më shumë lexoni nesër në gazetën “Telegraf”