Nesër do të lexoni/ Muharrem Xhafa: 11 Janar 1946 – Republika që triumfoi mbi monarkinë!

341
Muharrem Xhafa
Shqiptarët përkujtojnë nesër 11 Janarin 1946 – Ditën e Republikës Popullore të Shqipërisë, 72 vjetorin e shpalljes së saj. Republika Popullore e Shqipërisë është emri i shtetit të ri demokratik shqiptar, që u vendos fill pas fitores së LANÇ-it mbi pushtuesit nazifashiste dhe vendosjes së pushtetit popullor. Ky emërtim u ruajt deri kur, më 28 dhjetor 1976, shteti shqiptar me vendim të Kuvendit Popullor u emërtua Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë. Ndryshimi i emrit të shtetit nuk preku aspak formën e regjimit politik të vendit, po pasqyronte më të plotë e më saktë përmbajtjen e shtetit shqiptar socialist, përparimet e bëra dhe ndryshimet e thella të gjithanëshme, që vendi ynë kishte realizuar në tri dekada të ndërtimit të socializmit. Sot, në veçanti për brezin e ri, ka shumë rëndësi të kujtohet, se data 11 Janar 1946 shënon edhe ditën e saktë të triumfit zyrtarisht të popullit shqiptar mbi monarkinë, mbi ballistët…..
Per me teper neser ne gazeten “Telegraf”…