Harallamb Kota: Jorgji KOTA –veprimtar i shquar i Rezistencës Antifashiste Shqiptare

163

– Njohja me Gogo Nushin dhe ndihma me ushqime dhe veshmbathje për batalionin Dajti

Lëvizja Popullore, largimi i Zogut dhe revoltat kundër pushtimit të Shqipërisë

        Lëvizja Popullore dhe revoltat kundër pushtimit të Shqipërisë nisën më 7 prill 1939. Jorgji ishte patriot dhe e donte shumë atdheun e tij. Vite më parë kishte lexuar; veprën e Sami Frashërit “Shqipëria, ç’ka qenë, ç’është e ç’do të bëhet”, vjershat  e Naim Frashërit, Vaso Pashës dhe mbante mënd shumë mësime të mara nga babai i tij Llambi N.Kota. Këto libra ai mbante në jastëk dhe sa herë gjente kohë i rilexonte me dhjetëra herë. Burrat e kombit me Ismail Qemalin, shpallën pavarësinë e Shqipërisë në 28 nëntor 1912 dhe e ndërtuan sipas parimeve të “Manifestit të Rilindjes”. Jorgji respektonte shtetin e tij. Edhe në kohën e qeverisjes nga Fan Noli, për të cilin kishte trashëguar mirënjohjen më të lartë, për aktin e madh të krijimit të kishës autoqefale shqiptare, Jorgji ishte treguar një shtetar dhe qytetar i denjë. Në kohën e mbretërisë, ai gëzonte një pozitë shoqërore dhe kishte një ekonomi shumë të mirë, por largimin e mbretit Zog  pa hedhur asnjë pushkë  nuk e kuptonte dhe nuk e përkrahte.

 Ardhja e italianëve  dhe premtimet e bujshme të Duçes

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf