Hajro LIMAJ/ Kur bota po fuqizohet ushtarakisht

236

“Global Firepoëer Index”  ditëtë e fundit  publikoi listën e ushtrive më të fuqishme të vitit  2014. “Global Firepoëer Index “  i  radhët  forcat  ushtarake duke i  llogaritur ata në 50 tregues .Ne Indeks  hyjnë vecanërisht  popullsia që mund të thirret në ushtri në gjëndje lufte dhe të jashtëzakonëshme,numri dhe llloji I tankeve,I avionëve,I mbushjeve bërthamore,i avionëmbajtesve,I nëndetseve dhe I buxheteve të mbrojtjes. Por kategoritë  llogariten Por   kategoritë për cdo vend  llogariten në vlera të ndryshme për cdo vend.Përshëmbëll  numuri I anijeve  të vëndit që nuk kanë bregdet  përbën pak peshë  në llogaritjet e forcës së ushtrisë.   Sipas këtij indeksi  vëndet më ushtri më të fuqishme janë :

 1-    Shtetet e Bashkuara të Amerikes ,

Popullsia që mund të thërras  në ushtri në situatë lufte : 145,212,012
Sasia e tankeve: 8,325
Sasia e avionëve : 13,683
Sasia e mbushjeve bërthamore : 7,506
Sasia e aeroplanmbajtseve : 10
Sasia e nëndetseve : 72
Buxheti I mbrojtjes (dolar): 612,500,000,000

  2-    Rusia

Popullsia që mund të thërras  në ushtri në situatë lufte : 69,117,271
Sasia e tankeve: 15 000
Sasia e avionëve : 3 082
Sasia e mbushjeve bërthamore : 8 484
Sasia e aeroplanmbajtseve : 1
Sasia e nëndetseve : 63
Buxheti I mbrojtjes (dolar): 76 600 000 000

3.Kina

Popullsia që mund të thërras  në ushtri në situatë lufte : 749 610 775
Sasia e tankeve: 9 150
Sasia e avionëve : 2 788
Sasia e mbushjeve bërthamore : 250
Sasia e aeroplanmbajtseve : 1
Sasia e nëndetseve : 69
Buxheti I mbrojtjes (dolar): 126 000 000 000

Pastaj radhiten Hindia e katërta,Anglia e pesta,Franca e gjashta,Gjermania e shtata,Turqia e teta ,Korea e Jugut,Japonia,Izraeli,Italia, Egjipti …..

Vëmëndje tërheq fakti se fuqia ushtarake e vëndeve të botës nuk është  në rënië,përkundrazi  ajo është në rritje .Buxhetet ushtarake kapin shifra marramendëse, si Amerika me 612 miliardë dollar,Kina me 126 milardë dollar,Rusia me 76 miliardë dollar.Nga vendet e rajonit tonë buxhetin më të madh e kanë Italia me 34 milardë dollar dhe Turqia me 18 miliardë dollar,ndërsa  vendet e tjera si Greqia  ze vendin e 49,Rumania të 50-tin,Kroacia  të 53-in dhe Serbia te 54 –tin. Po Shqiperia c fare duhet te beje ?!!.Duhet ta mbështesë mbrojtjen vetem tek Aleanca e NATO-s  apo duhet te forcohet edhe vetë ?.

“Drejtor i Institutit te Politikave te Sigurise Kombetare’