Zbulohet krijesa e detit ‘e fshehur’ për 430 milionë vite

222

Për 430 milionë vjet, të vendosur në disa shkëmbinj në Angli, Cthulhu priti, tëzbulohej. Tani më në fund ajo ka parë dritën e ditës, dhe është sinqerisht shumë më e vogël sesa e prisnim.

Ky Cthulhu i fosilizuar lidhet me kastravecat e detit dhe daton në periudhën Silurian, kur u shfaq peshku i parë me kocka. Trupi i saj tre centimetra (1.1 inç) ishte i mbuluar tërësisht në pllaka kockash dhe i brishtë me 45 tentakula të cilat me gjasë përdoreshin për të kapur ushqim dhe lëvizje nëpër shtratin detar.

Është për këto karakteristika që paleontologët që zbuluan bishën i dhanë atij emrin Sollasina cthulhu, në nder të perëndisë së famshme HP Lovecraft.

“Ky lloj i ri i takon një grupi të zhdukur të quajtur “ophiocistioids”. Me ndihmën e tomografisë fiziko-optike me rezolucion të lartë, ne përshkruajmë speciet në 3D, duke zbuluar elementët e brendshëm të sistemit të enëve të gjakut të cilat më parë ishin të panjohura në këtë grup dhe, në pothuajse të gjitha llojet e fosileve”.

Për të rindërtuar fosilin, ekipi duhej ta shkatërronte atë. Ata morën fotografi të detajuara në çdo fazë. Këto fotografi pastaj mund të përdoren në një mënyrë të ngjashme me imazhet me elemente për të rindërtuar kafshën në 3D.

Kjo qasje i lejoi ekipit një vështrim të hollësishëm në brendësinë e kafshëve, ku gjetën një strukturë të quajtur kanali unazor.

Por trangujve të detit nuk kanë trupa të blinduar , ato janë të butë dhe të rrëshqitshëm.