Peruvianët evitonin luftërat duke pirë birra në grup

535
Sigal

Një qytet kufitar i Perandorisë Huari ruante marrëdhënie diplomatike me popujt fqinjë, duke organizuar festivale bazuar në birra, një pije e fermentuar e bërë nga manaferrat vendase. Prodhimi i alkoolit mund të vazhdojë pandryshuar gjatë periudhave të thatësirës dhe krizës ekonomike.

Cerro Baul ishte shtegu më jugor i kësaj perandorie pre inkase, një qytet i vendosur në majë të një pllake larg rezervave natyrore të ujit, afër gjendjes rivale të Tiwanakut.

Në këtë vend të largët, dy ose tri javë udhëtim nga kryeqyteti i perandorisë, banketet u mbajtën rregullisht me Tiëanakun dhe popullatat e tjera aty pranë: kjo ishte mënyra e këtyre vendasve për të zgjidhur konfliktet e mundshme dhe mosmarrëveshjet mes tyreë. Përmes birrave dhe njëkohësisht përmes biskotave dhe ushqimeve të tjera të shijshme.

Ejani, ofrojmë ne.

Në një studim të ri, arkeologët nga Muzeu i Fushatës Çikago analizuan fragmente të kontejnerëve antik me birra për të kuptuar se nga erdhën përbërësit e birrës, si dhe kavanoza të përdorura për fermentim. Birra që ende sot është marrë nga fermentimi i misrit apo fruta, mbahen vetëm për një javë. Prandaj nuk mund të eksportohej: ata që dëshironin ta shijonin atë në prodhimin industrial, duhej të arrinin Cerro Baul, ku për raste të mëdha ata gjithashtu morën 1500-1900 litra.

Jo pa ne.

Në studimin e ri, arkeologët analizuan mbetjet e copëzave që dilnin nga një mikro-fabrikë e lashtë, një fabrikë që në Cerro Baul furnizonte taverna aty pranë: kjo fabrikë birre u shkatërrua dhe u dogj 950 vjet më parë, pak para Huari./focus.it