Një helikopter-avion që nuk ka nevojë për aeroport

232

Ata quhen avionë me anije dhe rrijnë pezull si helikopterët por në fakt fluturojnë më shpejt dhe më larg sikur të ishin aeroplanë.

Tani për herë të parë një model prodhimi është në rrugë të mbarë për t’u miratuar për role civile, siç janë fluturimet e urgjencës, operacionet e kërkim-shpëtimit dhe udhëtimet ekzekutive.

Miliarderi dhe ish-kryebashkiaku i New Yorkut Michael Bloomberg thuhet se ka thënë se ai dëshiron një. Aftësia e veçantë e këtyre avionëve është se ata mund të fluturojnë drejt një vendi të caktuar direkt dhe në një kohë shumë të shkurtër dhe njëkohësisht ju mund të ktheheni prej një udhëtimi të tillë shumë herët.

Asnjë aeroport nuk është i nevojshëm:

Kërkimi dhe shpëtimi: Një avion kërkimi i ulët mund të gjejë njerëzit në tokë, por këta njerëz duhet të presin që një helikopter t’i transportojë ata në siguri.

Një avion-rotor mund të kursejë kohë dhe potencialisht jetë duke bërë të dyja: rrjetet e kërkimit të fluturimit në distanca të gjata dhe më pas ngritja e njerëzve nga toka.

Aeroplani i parë civil-rotor i prodhuar në botë është duke u ndërtuar në Shtetet e Bashkuara nga gjiganti italian i hapësirës ajrore Leonardo.

Kompania thotë se do të fillojë ndërtimin e modelit të parë të prodhimit AË609 këtë javë në fabrikën e tij në Filadelfia.

Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, AË609 do të fitojë certifikimin e Administratës së Aviacionit Federal deri në fund të këtij viti dhe të hyjë në shërbim diku në 2020.

“609 paraqet, nga një këndvështrim teknologjik, një zbulim të madh”, tha Gian Piero Cutillo, drejtor menaxhues i Leonardo Helicopters, për CNN në muajin e kaluar në Tregtinë Ndërkombëtare Helicopter Association në Atlanta.

Me gjithësej 4 vende, 2 për pasagjerët dhe 2 për ekuipazhin, këto hibride unike fluturojnë në sajë të motorëve helikë të turbopropit në skajet e secilit krah.

Secili motor lëviz lart ose poshtë, varësisht nëse avioni fluturon, ulet, ngrihet ose kalon nëpër qiell.