Ka pësuar sulm kibernetik që në 2018 me një minikompjuter me çmim 35 $, NASA e zbulon tani

296

Laboratori NASA i Jet Propulsion pësoi një sulm kibernetik gjatë të cilit janë vjedhur 500 megabajt të të dhënave duke përfshirë dy dosje nga misioni në Mars.

Kjo ngjarje daton në 2018, por u zbulua vetëm tani.

Hakerat kanë përdorur një minicomputer $ 35, Mjedër PI.

Një kompjuter i projektuar për fëmijët
Raspberry Pi me të cilën u krye sulmi kibernetik është sa madhësia e kartës së kreditit dhe është dizajnuar në vitin 2012 për fëmijët. Sulmi, në të cilin po zhvillohet një hetim për të gjetur autorin, ndodhi pas dështimit të azhornimit të sistemit që kontrollon se cilat pajisje kanë qasje në rrjet.

Si ndodhi sulmi
Hakerat kanë përdoror një pajisje të vogël që lidhet me televizorët në shtëpi dhe përdoret kryesisht për të mësuar kodimin, fëmijët dhe të promovojnë shkenca kompjuterike në vendet në zhvillim.

Të dhënat mbi trafikun e armëve gjithashtu janë shkelur
Ndër të dhënat e shkelura, përveç dosjeve të misionit të Marsit, ekzistojnë edhe informacione mbi rregulloren ndërkombëtare mbi trafikimin e armëve që kufizon eksportin e teknologjive ushtarake amerikane dhe të mbrojtjes.
Situata është aq serioze sa që, sipas raportit të zyrës së Inspektorit të Përgjithshëm të NASA-s, zyrtarët janë të shqetësuar se hakerët mund të qasën në sistemet e misionit, me rrezikun e dërgimit të sinjaleve negative në misionet e fluturimit të hapësirës njerëzore duke përdorur sisteme të tilla

Reagimi i NASA-s
NASA po kontrollon integritetin e të dhënave në lidhje me Rrjetin e Hapësirës të Hapur, domethënë rrjetin ndërkombëtar të radioteleskopisë, i cili kryen aktivitete mbështetëse për misionet ndërplanetare dhe – raporti nënvizon përsëri – si një masë paraprake ajo ka shkëputur përkohësisht sisteme të ndryshme që lidhen me fluturimin hapësinor nga rrjeti i JPL-it.

Rrjeti i Laboratorit të Propulsionit Jet, në përgjigje të sulmit, po instalon sisteme shtesë të monitorimit dhe po shqyrton marrëveshjet e qasjes në rrjet me partnerët e saj të jashtëm .