Ja si u krijua rumi prej arrës së kokosit

646
Sigal

Distiluar nga lëngu i luleve të kokosit, arrat e kokosit në Siri Lanka kanë qenë pije e preferuar e lokaleve prej kohësh. Por tani krijuesit e saj po përpiqen të pushtojnë globin, shkruan Ayeshea Perera e BBC në Colombo.

Është shërbyer në disa nga restorantet më në modë të Londrës, si Dishoom dhe Hoppers.

Dhe shkrimtari Anthony Bourdain pasi e provoi e përshkroi atë si “një përzierje e uiskit me rumin vetëm se ka një shije e cila djeg më tepër dhe ndihet më tepër alkooli”.

Dhe tanimë kjo pije mban emrin rumi prej i krijuar prej arrës së kokosit të pjekur.

Për vite të tëra, arra e kokosit u konsiderua shumë “klasë e ulët” dhe nuk duhej marrë kurrsesi seriozisht si një pije alkoolike Premium pra me kosto të lartë, por gjithçka ndryshoi më pas madje edhe në Sri Lanka, ku elita vendase dikur preferonte, uiski, rum apo verë, filloi të preferonte këtë pije të re më frutin dikur të nënçmuar si të pa vlerë dhe që përdorej kryesisht si një pije për të varfrit.

Sapo mblidhet nga pemët qumështi i kokosit është një lëng i ëmbël, pak i bardhë. Por procesi i fermentimit është i shpejtë dhe përqindja e alkoolit rritet vetëm brenda disa orëve deri në rreth 6%.

Ai pastaj distilohet si uiski ose rakia në një nivel alkooli prej më shumë se 60%, para se të shtohet ujë për ta sjellë atë përsëri në 40%./bbc.com