Ish shkencëtari i Nasa thotë se mund të kenë gjetur jetë në Mars në vitin 1970

299

Tashmë mund të kemi zbuluar esencën e jetës në Mars, sipas një ish shkencëtari të NASA-s.

Gilbert V. Levin, i cili ishte shkencëtari kryesor në një eksperiment të NASA-s në Mars në 1976, botoi një artikull në revistën shkencore amerikane të enjten e kaluar, duke argumentuar se rezultatet pozitive të eksperimentit ishin dëshmi e jetës në planetin e kuq.

Eksperimenti, i quajtur Labeled Release (LR), ishte krijuar për të provuar tokën Marsiane për lëndë organike. “Dukej që ne i jemi përgjigjur asaj pyetje përfundimtare,” shkroi Levin në artikull.

Në eksperiment, sonda Viking vendosi lëndë ushqyese në mostrat e tokës në Mars – nëse jeta do të ishte e pranishme, ajo do të konsumonte ushqimin dhe do të linte gjurmë të gazta të metabolizmit të tij, të cilët monitoruesit radioaktivë atëherë do të zbulonin.

Për tu siguruar që të ishte një reagim biologjik, testi u përsërit, gjë që do të dëshmonte vdekjeprurëse për jetën e njohur. Nëse do të kishte një reagim të matshëm në shembullin e parë dhe jo të dytë, kjo do të sugjeronte forca biologjike në punë – dhe kjo është saktësisht ajo që ndodhi, sipas Levin.