Ajo është një nga gjestet më spontane dhe natyrore, aq sa ka edhe një ditë të kushtuar për të: 13 prillin. Po flasim për puthjen, për të cilën ndoshta nuk dini çdo gjë.

Ka puthje franceze, puthje në hundë, në ballë, puthje në faqe, puthje e stampuar, puthje në kokë… puthja është një nga gjërat më të bukura që ekziston.

Është thënë gjithçka për puthjen: që është e mirë për shëndetin, që stërvit muskujt e fytyrës, ndihmon trupin që të lirojë hormonin e lumturisë etj., por ndoshta këto 14 gjëra ju ende nuk i njihni.

Më poshtë do të njihni 14 kuriozitete rreth puthjes, 14 fakte të çmendura, madje edhe historike e kulturore, që do t’ju lënë pa fjalë.

1 – Stili i puthjes është i lindur që në barkun e nënës – Përpiquni të vëzhgoni: në çdo film Hollivudi, pikturë ose skulpturë, do të shihni një çift që ka për qëllim puthjen, tenton të anojë kokën në të djathtë. Pse? Një studiues gjerman vëzhgoi më shumë se 100 çifte duke u puthur në këtë mënyrë dhe arriti në përfundimin se ky instinkt është i lindur në mitër, kur natyrisht fetusi e ngre kokën në të djathtë.

2 – E puthura të zgjat jetën – Burra, dëshironi të jetoni më gjatë? Një studim shkencor ka treguar se meshkujt që përqafojnë ose puthin gratë e tyre para se të largohen nga shtëpia në mëngjes jetojnë mesatarisht 5 vjet më gjatë se ata që nuk e bëjnë këtë.

3 – E puthura stërvit muskujt e fytyrës – Një puthje kërkon koordinimin e 146 muskujve, duke përfshirë 34 muskuj të fytyrës dhe 112 trupore. Një ekip studiuesish britanikë studioi çifte, duke u bërë një rezonancë magnetike teksa ata putheshin dhe gjeti se një puthje kryesisht përfshin muskujt e gojës. Pra, nëse doni të parandaloni rrudhat e fytyrës, puthuni!

4 – Mënyra jonë e puthjes vjen nga … minjtë – Studiuesi Kazushige Touhara dhe kolegët e tij në Universitetin e Tokios besojnë se afiniteti ynë me puthjen rrjedh nga një specie e lashtë e minjve. Minjtë dhe njerëzit kanë një trashëgimi gjenetike çuditërisht të ngjashme dhe ndajnë një paraardhës të përbashkët që jetonte midis 75 dhe 125 milionë vjet më parë. Kjo krijesë hibride është quajtur Eomaia scansoria (nga greqishtja eomaia – “nëna e lashtë” dhe nga latinishtja skansoria – “alpinist”). Ekipi japonez teorizojë se kjo krijesë fërkon hundën e tij me një partner për të stimuluar hormonin e dëshirës. Pra, në thelb, puthjet njerëzore janë sjellje brejtëse.

5 – Përshëndetja “XOXO” për të thënë “Puthje” daton në Mesjetë – Ne të gjithë përdorim ose kemi përdorur shkurtimin “XOXO” për të thënë “Puthje”, por jo gjithkush e di se nga vjen ky zakon. Historianët thonë që ajo daton që në Mesjetë, kur shumica e njerëzve nuk ishin në gjendje të lexonin ose të shkruanin. Fermerët analfabetë nënshkruan me një X dhe pastaj e puthën letrën si një gjest të dashurisë së sinqertë.

6 – Puthja ishte e ndaluar – Më 16 korrik 1439, Mbreti Henri VI i ndaloi puthjet në Angli për të kufizuar përhapjen e sëmundjeve në mbretëri. Më vonë, në shekullin XVI, në Napoli, puthja në publik ishte e ndaluar dhe e dënueshme me vdekje.

7 – Putha franceze shkakton dhimbje koke në trena – Ne të gjithë e njohim puthjen franceze: me sa duket në vitin 1910, hekurudhat franceze e kishin të ndaluar puthjen në tren, sepse ajo mund të shkaktonte vonesa për shkak se shumë udhëtarë injoronin plotësisht sinjalin e nisjes së trenit tek puthnin të dashurit e tyre.

8 – Fati i irlandezve rrjedh nga një puthje – Mbi 400 mijë turistë mblidhen çdo vit për të puthur gurët e gërmimit në afërsi të Cork, Irlandë, duke e bërë atë atraksionin turistik më johigjienik në botë. Sipas legjendës lokale, ata që përkulen prapa për të puthur gurin do të shpërblehen me “dhuratën e elokuencës”, që është lajka. Por, kini kujdes! Thuhet gjithashtu se ata që u përpoqën, pastaj shkuan për të takuar vdekjen…

9 – Nuk ka asgjë romantike në puthjet e Hollivudit – Casablanca, Gone with the Wind … Disa nga puthjet më të bukura në historinë e Hollivudit nuk janë aq romantike sa duket. Pse? Në vitin 1930, rregullorja mbi censurën që quhej Kodi Hays ndaloi çifte gjatë xhirimeve të putheshin në një pozicion horizontal, ose shtrirë.

10 – Ka shkencëtarë të puthjes – Është një degë e shkencës që studion puthjen në të gjitha format dhe përfitimet e saj, emri i tij është filematologia, ndërsa shkencëtarët që e studiojnë atë quhen osculologisti.

11 – Puthja si rekord botëror i Guinness – Sipas Rekordit Botëror të Guinness, rekordi për puthjen më të gjatë shkon tek një çift nga Tajlanda për një kohëzgjatje prej 58 orësh, 35 minuta dhe 58 sekonda.

12 – Italianët e bëjnë më mirë: a ka puthje më të mira në botë? – Italianët, sigurisht! 75% janë të përkushtuar për kauzën disa herë në javë, ndërsa 56% e popullsisë së botës rrallë japin puthje pasionante.

13 – Dy javë nga jeta për të puthur – Hulumtimet e fundit zbulojnë se mesatarisht një person shpenzon 20 160 minuta (rreth dy javë) nga jeta e tij, duke puthur.

14 – Puthja është e mirë për shëndetin – Tani e dimë mirë, por po e përsërisim: puthja ndihmon në djegien e kalorive (rreth 2-3 për minutë, për të qenë të saktë), për të forcuar sistemin imunitar, për të lehtësuar dhimbjen dhe për të parandaluar prishjen e dhëmbëve.