“Terapia e maceve”: ja pse duhet të mbani afër një të tillë

224
Drejtori i kompanisë, Hidenobu Fukuda ka vendosur në politikën e tij “macet në zyrë” qysh në vitin 2000 me kërkesë të njërit nga bashkëpunëtorët e tij dhe u ka lejuar punonjësve që të vijnë me mace. Ai ka thënë se dhuron 5.000 jenë (40 euro) në muaj secilit person që shpëton mace.
Edhe kompanitë tjera japoneze lejojnë praninë e kafshëve në hapësirat e punës, në mënyrë që të reduktohet stresi.
Në degën japoneze të firmës Oracle, qeni i quajtur Kendi është bërë “ambasadori” i tyre që pranon mysafirë dhe i qetëson punonjësit. Oracle në Japoni mban qen në zyre që nga viti 1991 dhe Kendi është qeni i katërt me radhë, i cili ka llogarinë e tij Twitter dhe Instagram.
Tokio ka 60 kafene në të cilat zyrtarisht janë të lejuara macet, të cilat lirisht shëtitin në mesin e klientëve.
Ndërkaq macet janë të afta të pakësojnë stresin nga pagjumësia. Jean-Yves Gauchet, veteriner nga Tuluzi, siguron se gërhitja e maces pakëson stresin dhe ankthin, si dhe vepron si një medikament pa efekte dytësore. “Kur organizmi lufton kundër situatave të vështira, si stresi, pagjumësia apo ankthi, gërhitja e maces lëshon dridhje zanore, të cilat luajnë rolin e një muzike të lehtë”, ka thënë ai.
Macja është në këtë mënyrë si një violonçel, muzika e së cilës ndryshon në funksion të madhësisë së gjoksit. Gërhitja vjen nga laringu dhe dridhjet janë një shenjë qetësimi në gjuhën e maceve. Ky është sinjali i parë që macja u lëshon koteleve, një mirënjohje që funksionon edhe me maçokun.
Njeriu e merr këtë gërhitje nëpërmjet timpanit, por jo vetëm. Grimcat e Pancini-t, fundet e nervave që ndodhen në lëkurë përthithin edhe ato tingullin e gërhitjes me frekuenca 20-50 hertz. Përveç gërhitjes macja është edhe një kafshë shtëpiake që kërkon të luash me të dhe të qetëson.