Shpikja që do të shpëtojë miliona njerëz nga mungesa e ujit

144
Një ekip hulumtuesish me bazë në Britaninë e Madhe kanë krijuar një ‘sitë’, e cila do t’i vijë në ndihmë të miliona njerëzve që vuajnë për mungesën e ujit të pijshëm. Shpikja e quajtur Graphene ka aftësinë të heq kripën nga uji i detit.
BBC shkruan se kjo pajisje mund të ndihmojë miliona njerëz për të pasur qasje në ujë të pastër dhe të pijshëm. Pajisja pritet të testohet dhe mund të jetë shumë efikase për filtrimin e ujit.
Zbulimi është publikuar në revistën “Nature Nanotechnology” dhe është zbuluar nga disa shkencëtarë në Universitetin e Maçesterit, i udhëhequr nga dr. Rahul Nair dhe tregon se si duke përdorur një derivat kimik i quajtur oksidi Graphene, mund të merret uji i pijshëm.
“Graphene” përbëhet nga një shtresë e vetme e atomeve të karbonit të rregulluara brenda një rrjete gjashtëkëndore.