Nesër do të lexoni/ Moikom Zeqo – Ringjalljet e mëdha të Fan Nolit

28
Moikom Zeqo 
Në 110 vjetorin e lindjes së Fan Nolit nuk paramendojmë për të thënë një frazë rutinë të zakonshme apo për të bërë një përkujtim ceremonial, gjithashtu të zakonshëm. Fan Noli është një subjekt i madh, madje i jashtëzakonshëm i kulturës shqiptare. I dimensionuar në tërë materien dhe kujtesën e kombit ai, ashtu siç pati një lindje mijëra kilometra larg Shqipërisë që në fillim parapriu edhe pavdekësinë me jetën e tij të çuditshme, pikërisht për Shqipërinë. Nëse stacionet gjenetikë të diasporës arbëreshe dhanë emra të tillë si De Rada, Serembe, Skrioi, një stacion i vogël shqiptarësh të Ibrik Tepesë, në skajimin lindor dha gjeniun Fan Noli, i cili në të vërtetë është si një shumësi personalitetesh brenda një njeriu të vetëm. Fan Noli në çdo përvjetor ka ringjalljet e tij të mëdha. Kjo është e vetëkuptueshme dhe e pranueshme për njerëzit e formatit të tij, që kanë kontribuar kaq shumë dhe skalitur testamentin e përjetshëm të kombit. Ringjalljet e Fan Nolit nuk kanë të bëjnë vetëm me aktualizimet…
Për më tepër në numrin e nesërm të gazetës “Telegraf”…