Nëse keni thonj të dobët, keni mungesë të këtij minerali

174
Gjithmonë, kur diçka nuk shkon mirë me organizmin tuaj, ai ju lajmëron në forma të ndryshme.
Në rastin e thonjve të dobësuar dhe të thyeshëm, trupi ju tregon se një mineral i rëndësishëm është në nivele të ulëta. Dhe ai është… mangani!
Mangani është një mineral shumë i rëndësishëm në proceset biologjike, aktivizon enzimat që marrin pjesë në metabolizmin e karbohidrateve, aminoacideve dhe kolesterolit. Edhe pse nuk nevojiten sasira të mëdha të tij, sipas një studimi, 37% e amerikanëve, nuk e marrin manganin në baza ditore.
Trupi i njeriut ka 15-20 mg mangan në melçi, kocka, veshkë, pankreas, në gjendrat adrenale dhe pituitare. Ky mineral është esencial për koagulimin e gjakut dhe hormonet seksuale.
Ku mund ta marrim manganin?
Në ushqime si arra, fara (sidomos arrat macadamia kanë nivelin me të lartë të manganit), drithërat e plota (oriz kaf, tërshërë, quinoa, spinaq, çaj të zi, fasule etj.