Flet shkenca, për të rritur fëmijë inteligjent shtoni peshkun në dietën e tyre

286
Fëmijët që hanë peshk një herë në javë ose më shumë flenë më mirë dhe shënojnë mesatarisht më shumë në testet e IQ se fëmijët që nuk hanë peshk ose nuk bëjnë më pak se një herë në javë, sipas studimit të publikuar muajin e kaluar në revistën shkencore Raportet shkencore.
Studimet kanë treguar një lidhje midis omega-3s – acidet yndyrore esenciale të gjetura në shumë lloje të peshqve, duke përfshirë salmon, sardelet dhe ton – dhe inteligjencë të përmirësuar dhe gjumë më të mirë.
Për studimin e ri, më shumë se 500 fëmijë kinezë midis moshave 9 dhe 11 u përgjigjën se sa shpesh kishin peshk në muajin e kaluar, me opsione që varionin nga “kurrë” në “të paktën një herë në javë”. Në moshën 12-vjeçare, fëmijët përfunduan një test IQ që shënoi aftësitë e tyre verbale dhe joverbale.
Fëmijët që thanë se hanë peshk javore arritën 4.8 pikë më të larta në testet e IQ se ata që thanë se “rrallë” ose “kurrë” hëngrën peshk. Për shkak se fëmijët ishin të vegjël, studiuesit e Universitetit të Pensilvanisë nuk kërkuan peshk që hanin. “Ndonjëherë” ngrënësit e peshkut shënoi 3.3 pikë më të larta në provimet IQ.
Prindërit gjithashtu iu janë përgjigjur pyetjeve rreth cilësisë së gjumit. Fëmijët që hëngrën më shumë peshk kishin më pak shqetësime gjatë gjumit, duke treguar më mirë gjumin e përgjithshëm.
Studiuesit rekomandojnë shtimin gradual të peshkut në dietën e një fëmije. “Fëmijët duhet të prezantohen në fillim,” tha Jennifer Pinto-Martin, një bashkëautor i studimit dhe drejtorit ekzekutiv të Qendrës Penn për Iniciativa Shëndetësore Publike. Për sa kohë që peshku nuk ka kocka dhe është copëtuar lehtë, fëmijët mund të fillojnë të hanë atë rreth moshës 2 vjeçare.
“Prezantimi i shijes së hershme e bën atë më të këndshëm”, tha Pinto-Martin. “Nëse ata nuk janë mësuar me të, ata mund të largohen prej saj”.