Eliona Thomaraj: Pluhuri i kohës nuk duhet të zverdhi forcën e dashurisë së vërtetë

269
Sot vihet në skenën e teatrit komedia e Dario Fo “RIKONSTRUKSIONI I CIFTIT” me regji të Eliona Thomaraj, skenograf Bledar Gerxaliu, dhe me interpretim të Herion Mustafaj dhe Eliona Thomaraj. Ka ditë që në të gjitha ambientet artistike diskutohet vënia në skenë e kësaj komedie, e cila është tepër aktuale. Regjisorja Thomaraj kishte kohë që mendonte për vënien në skenë të një vepre të Dario Fo dhe duke parë me vëmendje problemet aktuale sociale në Shqipëri, mendoi se kjo vepër ishte mëse e përshtatshme. Në rolin kryesor regjisorja ka zgjedhur aktorin e mirënjohur Herion Mustafaj, i cili ka kohë që qëndron jashtë skenave shqiptare. 
Një komedi shumë e njohur dhe me një hapësirë shpirtërore interesante. Cili ishte synimi juaj për spektatorin shqiptar?
Kjo është një komedi brilante e Nobelistit Dario Fo “Cifti i Hapur” të cilën mendova ta risjell për spektatorin shqiptar të përshtatur si një “Reallity show”.
Si do ta cilësonit rolin tuaj?
Roli im është i një gruaje e cila pas 25 vite martese ndjen që bashkëshorti i saj nuk e dëshiron dhe për më tepër e tradhton dhe do të përligji tradhëtin e tij si një trend i kohës…. Të rikonstruktojnë çiftin. Pikërisht kjo sjell humor të hollë dhe situatë komike.
Pse pikërisht zgjodhe Erjon Mustafaj për këtë rol? Ka ndonjë specifik?
Herion Mustafaj kishte vetëm një pretendim…”MALLI PER SKENËN SHQIPËTARE” dhe interpretimi i tij përpara spektatorit ndjehej që ishte nostalgji dhe mall i dyanshëm. Publikut tonë i ka munguar gjithë këto vite Herion Mustafaraj.
Kjo vepër tingëllon aktuale në çdo kohë, apo ishte thjeshtë një dëshirë personale?
Unë si regjisore shikoj dhe kërkoj më të mirën e mundur për t’ja servirur spektatorit artdashës. Kjo është një vepër aktuale e cila u bë e mundur të vihet në skenë vetëm nga dëshira e mirë e disa miqve tanë dhe pasionit të padiskutueshëm të aktorëve….
Pra ku konsistoi vënia në skenë?
Është vënë në skenë vetëm nga dashuria e madhe për artin…

Cili është mesazhi i kësaj vepre kaq shumë të diskutuar?
Mesazhi i veprës është se dashuria e vërtet ekziston. Pluhuri i kohës nuk duhet të zverdhi forcën e saj. Nëse tradhton do të mësosh si të të tradhtojnë.
Kjo vepër ka pak personazhe, por shumë ngjarje, ku qëndron intriga?
Kjo vepër ka vetëm një çift në qendër të saj të cilët rrëfejnë se çfarë ju ka ndodhur në një moment kritik në jetën e tyre bashkëshortore.