E dini pse lumi Osum ka këtë emër? Lexoni historinë e bukur

1928
Legjenda dhe histori të shumta ekzistojnë rreth emrave të fshatrave, lumenjve, qyeteteve apo maleve në Shqipëri.
Nëse Mali me Gropa e tregon vetë historinë e emrit të tij, për shumë të tjera ka dilema dhe supozime të shumta.
Historia e Osumit është një nga më të bukurat. Edhe pse mund të ketë variante të tjera po u tregojmë atë më të besueshmin.
Thuhet se disa fëmijë të vegjël po loznin pranë rrjedhës së ujit. Të buzëqeshur e të hareshëm, siç fëmijët dinë gjithnjë të jenë pranë natyrës, filluan të habiten njëzëri me sasinë e shtuar të ujit…”O sa sum’, o sa sum’” (o sa shumë). Kjo mendohet të ketë qenë shtysa që çoi te emri Osum.