Biçikleta feston 200 vjetorin, mjeti me dy rrota që e përdorin më shumë Europianët

485
Biçikleta feston 200 vjetorin. Dy shekuj ngjitje, zbritje, rënie, shëtitje dhe sfida, mjeti me dy rrota ka hyrë në përdorimin e të gjithë, por edhe në kulturën e njerëzimit, duke u bërë kështu mjeti kult dhe ikona e të gjitha kohërave.
Data ekzakte e udhëtimit të parë me biçikletë nuk është e saktë, por dimë që është në qershor të 1817, kur baroni gjerman Karl Von Drais testoi për herë të parë ‘laufmachinè (makinën e garave).
Bëhej fjalë për një mjet me dy rrota. E para nuk kishte pedale dhe frena dhe për të ndaluar përdoruesit i duhej të ulte këmbët në tokë.
Gjatë 200 viteve të historisë biçikleta ka qenë më e mira e të gjithave në të gjithë komponentët e saj, duke u bërë kështu një nga mjetet e transportit më të nevojshme në botë dhe në mënyrë të veçantë në Europë.
Në shumë vende, mbi të gjithë në Holandë, dy rrotakët janë mjetet më të zakonshme të lëvizjes së njerëzve.