Alkooli na bën diçka të pabesueshme. Ah ta kishim ditur më parë!

350
Hulumtuesit hollandez dhe britanikë zhvilluan një eksperiment, të botuar në “Journal of Psychopharmacology”, për të vërtetuar nëse alkooli ndikon në zotërimin më të mirë të gjuhës së huaj. 
Njerëzit në studim me të vërtetë folën rrjedhshëm pas një doze të ulët të alkoolit. Studimi përfshiu 50 gjermanë, të cilët studiojnë në Universitetin e Maastrichtit, që ndodhet në Hollandë pranë kufirit me Gjermaninë. Të gjithë njerëzit në studim, thanë se kishin pirë alkool, për shkak se te klasa e tyre mësimet ishin në hollandisht. Mesa duket alkooli i ndihmonte ta kalonin mirë vështirësinë e një gjuhe të huaj.
Secilit person ju kërkua që të ketë një bisedë rastësore, dy minutëshe me një intervistues në hollandisht. Para kësaj bisede, gjysmës iu dha ujë për të pirë, ndërsa gjysmës tjetër pije alkoolike. Sasia e pijeve alkoolike varionte në bazë të peshës së personit.
Gjuha folëse hollandeze vlerësoi se njerëzit në grupin e alkoolit kishin rrjedhshmëri dhe shqiptim më të mirë, sesa ato në grupin e ujit. Autorët e tij theksojnë se testi i alkoolit në studim ishte i ulët dhe se nivelet më të larta të konsumit nuk mund të kenë këto efekte të dobishme. Sipas intv.al tejkalimi i masës së konsumimit të alkoolit mund të çojë në një të folur të ngadaltë.