Abuzimet seksuale në lashtësi. Papirusi egjiptian 3,000-vjeçar “zbulon”imoralitetin

410

Një papirusi 3,000-vjeçar egjiptian është duke u rishikuar nga historianet pasi në të flitet për disa pretendime se burrat me pushtet kanë kryer abuzime seksuale me vartëset.
Ekspertët kanë zbërthyer pjesët e para të papirusit ku flitet për abuzimet seksuale të mjeshtërit Paneb i cili mbikëqyri punën e ndërtimit të varreve të faraonëve.
Konkretisht papirusi tregon se ai ka abuzuar me disa grat e Thebe në vitin 1200 para Krishtit.
Papiruesi i ngjanë formatit të një dokumenti gjyqësor pasi në të janë të shkruar akuzat, deklaratat e dëshmitarëve, fjalët e të akuzuarit dhe vendimin final, shkruan intv.al
Ankesa është bërë nga një koleg i Paneb, Amennakht i cili ka kërkuar zyrtarit të lartë të Egjiptit, Hori-t, dënimin e Paneb për imoralitetin e tij.
Kundër Paneb ose ‘djalit të keq’ të Egjiptit siç dhe njihej ndryshe, ka dal dhe i biri i cili siç shkruhet na papirus ka deklaruar “Unë nuk dua ta mbaj për vete shthurjet e tim ati!” 
Studimi i tekstit historik po udhëhiqet nga historiani i njohur Bruklinit Carly Silver. Bruklinit e konsideron zbulimin e kësaj të vërtet tepër të çmuar pasi kjo hedh dritë mbi natyrën e meshkujve dhe se abuzimi seksual nuk ka lindur me modernizimin e shoqërisë por me lindjen e njeriut.
Në atë periudhë sipas historianëve kurorshkelja ishte një nga krimet më të rënda./intv.al/

 

4B1BA4BB00000578-0-image-a-8_1523604561155.jpg4B1BA4C000000578-0-image-a-5_1523604506830.jpg