Vangjush Saro: “Trumcaku ftillon ferrën”, libri më i ri i shkrimtarit humorist”

  178

  Pas librit “Dhelpra shpërblen lepurin”, shkrimtari Vangjush Saro vjen sërish te lexuesit me një përmbledhje tjetër me fabula. “Trumcaku ftillon ferrën” titullohet libri i tij i ri, me rreth 30 fabula që iu drejtohen lexuesve të një spektri të gjerë. Autori e shikon këtë lloj si një mundësi ideale për të komunikuar me lexuesit në lidhje me deformimet që vërehen në jetën e përditshme. Fabulat e këtij libri flasin me lexuesin në një gjuhë jo thjeshtë vetëm alegorike, por hera-herës edhe përmes një lirizmi që përkon me disa nga karakteristikat e stilit të tij letrar. Ndër veçanësitë e librit “Trumca kuftillon ferrën”, është edhe përcjellja e fabulës përtej subjekteve e botës së kafshëve, tani edhe te sende e dukuri të ndryshme të jetës, që përmes vargjeve personalizohen duke hyrë në marrëdhënie varësie a sjelljeje me njëra-tjetrën. Libri është botuar dhe vënë në qarkullim nga “ERIK Botime”.

   Fabula

   Përplasja

  Anija e vogël, e pafaj,

  Mbi Molin e vjetër u përplas;

  Dhe kaq mjaftoi që paskëtaj,

  Të zbrazeshin shtambat plot maraz.

  Dhe ndërsa zhurmonin dallgët e sherrit,

  (të gjenin shkaqet, së paku një,)

  Mbrëmjes së ftohtë dhe të errët,

  Mjegulla qeshte nën zë…

  E mbytur…

  Lopatat po e binin rrotull varkën,

  (mes dallgëve që s’kishin sy për paqe)

  ia linin njëra-tjetrës radhën

  dhe grindeshin si budallaqe.

  E në një çast që fjalën s’po e gjenin,

  Njëra voziti gjithë maraz dhe shpejt,

  Kështu që varka e mjerë gjeti vendin

  Në detin e heshtur dhe indiferent.

  Dhe s’ishte për të qenë as moti.

  Dikur dikush pyeti: “Po I zoti?”

  I treti

  Ndërkohë që mbrëmja e ëmbël troket

  dhe Era e Bredhi po sqarojnë diçka,

  një Korb i vonuar trazohet ndër fletë

  dhe çirret si dreqi:

  Krra-krra! Krra-krra!

  Tani Erë e Bredh e humbasin fillin,

  A thua se nuk janë më ata;

  Dhe s’ka dialog dhe shuhet idili;

  Dëgjohet veç Korbi:

  Krra-krra! Krra-krra!…

  Djerrina dhe Traktori

  Djerrina diellit përvëlohej furrë;

  Dhe veç gjinkalla I këndonte me nge.

  Heshtja ndehej përmbi shkurre e gurë

  Dhe mërzia, si të ishte e ve.

  Kur Traktori zuri të plugonte,

  Ajo thirri:

  “Ej! Po më lëndon…”

  Por ai ia preu: “Mjaft u kote,

  se do flasim ndryshe kohë më vonë;

  kur të gjelbërojë mërzia jote.”