SYTË E TU

  159

  Poezi  Preç Zogaj

   

  Sytë e tu, sytë e tu…

  Sa mirë e dinë sa e bukur je,

  sidomos kur zbret bujarisht kësaj jete

  për t’u barazuar me bardët e tu.

   

  Ka qenë Afërdita, Kamadeva, Dianakëto

  gra pa varre, fantazi që prekin

  dhe u japin format e tyre të gjallave.

   

  Sytë e tu, sytë e tu…

  Misteri i tyre nuk e fsheh pemën,

  pemën tropikale ku dielli flijohet

  për puthjet e thjeshta.

   

  Misteri i tyre nuk më fsheh mua,

  sado që habitem me mirazhin tim

  në kopshtin me liana të syve të tu.

   

  Kur mbyllen ato

  unë përjashtohem

  të tokë të shkretë.

  Fjalët vdesin në një poezi

  që kam zor ta shkruaj.

   

  ____________________________________

  ZGJIMET MARSIANE

   

  Është muaji mars… Lulëzimi

  bllokon përsëri ngritjen time të kotë.

  Stacionet qiellore u shkrehën si orët,

  tani për tani nuk presin.

   

  Në fakt jam ende tokësor.

  Lidhur pas tokës dhe shtratit

  në orën tre pas mesnate.

   

  Nuk kam durim sa të zbardhë.

  Të ngryset, të zbardhë,

  të ngryset, të zbardhë

  gjersa të shfaqet në xham

  fytyra e Jezusit tjetër –

  shpërblimi i madh i durimit.

   

   

   

  ____________________________________

  KE ARDHUR TË MË MARRËSH

   

  Frangat në xhep dhe biletën,

  Bohemën në shpirt gjithashtu,

  ke ardhur të më marrësh me vete

  dhe unë s’të pyes se ku.

   

  E di se mirë është me ty

  gjithkund, gjithandej, gjithherë

  por di ndërkohë se s’do mund

  ta lë këtë vend të mjerë.

   

  Si klithëm nga pas do më vijë

  në fund të dheut po shkova

  fantazmë me mua do të rrijë

  natë e ditë po durova.

   

  Jo, jo mos m’i hidh ata sy

  ku viset vrapojnë si pulëbardha.

  E rëndë është ardhja me ty

  dhe shumë e rëndë mosardhja.

   

  Kështu mes dy fatkeqësish

  dënuar jam të jem vetëm

  mallkim dhe zëri që grish,

  mallkimi që s’jepem e s’jepem…

  Nuk do t’i frysh zjarrit

   

   

  ____________________________________

  NUK DO T’I FRYSH ZJARRIT

   

  Perëndeshë e re.

  Ashtu si trupin

  ti mbulon dhe trillet

  me një hutim fëmije.

   

  Por kur nganjëherë

  del në botë dhe ngjyhesh

  me gjithë trishtimin

  e mjerimit të sotëm.

  Dhe s’ke fuqi tjetër

  veç të marrësh plagë-

  Ti bëhesh femër

  deri në rrëzë të flokëve…

   

  Asnjë fjalë s’mbetet gjatë

  shpirtit jerm përpëlitet

  n’atë kohë shumëvjeçare

  ku veç emra trashëguam.

   

   

  ____________________________________

  KJO DASHURI

   

  Kjo dashuri vdiq papritur, pakujtuar

  në moshë të re dhe them në lulëzim.

  Po qajnë për të dhe vrasësit e saj.

   

  Era në xhama mban ritmin dhe rregullin

  e heshtjes që vjen nga kubetë e larta.

  Fjalët kësaj radhe treten në frymë,

  dita pa dashje shënon mungesën

  e qeshjeve të tua tashmë të djeshme.

   

  Djaloshi im në shpirtin tim

  vuri shallin e zi

  dhe trishtimin…