Reforma në arsimin e lartë, Rama: Shqipëria ia kaloi Britanisë së Madhe dhe Gjermanisë për numrin e universiteteve

  92

  Përpara pedagogëve në Universitetin Politeknik të
  Tiranës, kryeministri Edi Rama ironizoi sistemin e lartë arsimor të viteve të
  shkuara, ndërsa e quajti atë një sistem me vetëm një korsi, nga klasa e parë
  deri në universit. Duke vijuar me ironi, Rama tha se Shqipëria ia kaloi
  Britanisë së Madhe dhe Gjermanisë për numrin e universiteteve për frymë të
  popullsisë, dhe se para 3 vitesh mendohej si të merrte ngalësi atë që nuk i
  takon.

  “Besoj që ky është një komunikim i
  vështirë, në këtë sallë besoj që s’ka nga ata që e kanë mbaruar gjimnazin me
  mesatare 6, besoj që do ishit të parët që do thoshit sa shumë ka rënë ky pazar
  nga dita kur keni mbaruar ju gjimnazin deri më sot. Është vendosur një mesatare
  6 dhe kjo konsiderohet si blasfemi se të tjerë me 5,1 apo 4,9 nuk lejohen të
  hyjnë në universitet. Sistem arsimor me një korsi, një rrugë e të ardhmes për
  gjithë gjenaratën me një korsi nga klasa e parë drejt në universitet. Për të
  mos folur që arritëm një rekord botëror, kishim më shumë universitete se
  Britania e Madhe dhe Gjermania për frymë. Pra u ndërtua një rrugë për ti rënë
  shumë shkurt në të tashmen duke larguar të ardhmen. Një rrugë për të mbajtur
  pushtetin”,- tha Rama në nisje.

  Sipas Ramës, “Arsimi profesional u
  mbyll si korsi, mbetën disa për të mbajtur në punë mësues dhe administrata që
  duheshin për votim. Për tu bërë elektricist dëgjoje leksione pa prekur një tel
  dhe një llambe”.

  “Ajo që shteti duhet të garantojë
  është barazia e mundësive, jo dhënia me doemos e kësaj të drejte kur nuk
  ekzistojnë kushtet e meritës. Këtu shqetësim ka qënë si ngelësi të marrë atë që
  nuk i takon”,- vijoi Rama.

  Duke u ndalur tek shifrat kryeminsitri
  tha se sot janë regjistruar në universitet 20 mijë studentë, 4449 janë në
  privat dhe 15 mijë në universitetin publik.