Prof. Dr. Lisen Bashkurti: Fantazma e ksenofobive po vërtitet mbi botë

  81

   

   

  Gazeta Telegraf/


  Shume është shkruar, folur e treguar për
  “Murin e Madh Kinez”. Gjithashtu, jashtëzakonisht shumë është shkruar,
  folur e treguar edhe për “Murin e Berlinit”. Nuk janë thjeshte rrëfime
  të së kaluarës, në ditët tona historia po përsëritet. Njerëzimi po përjeton një
  krizë të thellë . Nuk ka më vend të sigurt në botë .

  Në ditët tona po shohim shtrëngime telash
  kufitare në Maqedoni, vendosje rrathë telash me gjemba në Hungari, ndërtime
  muresh betoni me rrymë elektrike në Izrael, ndërtime gardhesh me tela në
  kufijtë e Norvegjisë me Rusinë, ndjejmë ulërima vdekjesh në detin Mesdhe,
  dëgjojmë thirrje për ndërtime barrierash ndarëse fizike me Meksikën në fushatën
  presidenciale në SHBA…. 

   Akoma më sfidante janë fushatat referendare. Britanikët
  vendosën më votë për Brexit. Parti populiste në Itali e Holandë kërkojnë dalje
  nga BE. Forca nacionaliste në France kërcenojnë akoma me seriozisht ekzistencën
  e BE. Me stuhi nga brenda dhe nga jashtë po përballet edhe Kancelaria Merkel
  dhe partia e saj CDU. Aleanca për Gjermaninë kërkon politika antiemigrim dhe
  egoistike ndaj BE, duke kërkuar një orientim me Euro-Rus të Gjermanisë.
  Filozofia e etërve themelues të BE, Mone, Shuman, Gaspar e Adenauer po
  përballet me një fryme që po dominohet nga populizmi, nacionalizmi dhe
  ekstremizmi. 

   Në bazat e populizmit, nacionalizmit dhe
  ekstremizmit qëndrojnë ksenofobitë . Çfarë përbejnë Ksenofobitë në thelbin
  e tyre të përbashkët, në filozofinë e tyre politike dhe në fushën e tyre
  psikosociale? Janë tre dukuri shumë të vjetra dhe tejet të thella ksenofobike
  në formimin filozofik dhe psikosocial të popujve: FRIKA, URREJTJA,
  ARMIQESIA. 

   

  Këto tre dukuri filozofike e ndjesore janë
  përkundër të huajës, të ndryshmes, të panjohurës. Rrënjët e ksenofobisë kanë karakter
  politik, nacional, racor, fetar, kulturor e social-ekonomik. Produkti i tyre
  final është lufta midis njerëzve, komuniteteve, popujve, kombeve, racave, feve
  dhe kategorive të ndryshme ekonomike dhe sociale.

   

  Në shkencat moderne dukuritë e frikës,
  urrejtjes dhe armiqësisë ndaj të huajës, të ndryshmes, të panjohurës përbejnë
  definicionin e termit KSENOFOBI. Mbi ndjesitë e ksenofobisë në kohe të lashta,
  në kohë moderne dhe në ato postmoderne bashkëkohore ngrihen filozofi të
  caktuara politike, kryesisht ato që udhëhiqen nga bazat ekstremiste, fanatike,
  nacionaliste, raciste, segregacioniste dhe separatiste të çdo lloji. 

   

  Në një kohë që trendet zhvillimore shkojnë
  pashmangësisht drejt hapjes së mendjeve e shoqërive, kufijve dhe tregjeve,
  informimit e komunikimit; kur integrimet nuk janë me teori, por realitete; kur
  globalizmi është një universalizim i marrëdhënieve të mbarë botës- Ksenofobitë
  e nxitin njeriun, komunitetet, kombet e kulturat drejt të kundërtës. 
  Ksenofobitë janë antirendi modern botëror.
  Ksenofobitë janë antikultura bashkëkohorë. Ksenofobitë janë e kundërta e
  civilizimit modern. Ksenofobitë janë prodhuese konfliktesh të çdo lloji, që
  minojnë paqen, sigurinë, demokracinë dhe prosperitetit. 

   

  Në kohët tona rendet pas materializmit, pas
  kapitalizimit të çdo gjëje, pas financave e tregjeve, pas shumë e shumë gjërave
  të prekshme, të pëlqyeshme, të shikueshme e të shijshme. Natyrisht edhe këto
  kërkojnë vëmendjen e vet….

   

  Por mbi gjithçka tjetër në botën e sotme
  kërkohet vëmendje prioritare në nivele individuale, komunitare, nacionale dhe
  globale për parandalimin, menaxhimin dhe shuarjen e konflikteve me baza
  KSENOFOBIKE. 

   Ksenofobitë janë muret më rezistente të
  frikës, urrejtjes dhe armiqësisë ndërmjet popujve. E përsa kohë marrëdhëniet
  ndërkombëtare janë parasegjithash “people to people relations”, pra
  marrëdhënie midis popujsh, Ksenofobitë janë varrmihësit e këtyre
  marrëdhënieve. 

   Në Ballkan Ksenofobitë nuk janë shuajtur
  aspak. Ato qëndrojnë në gjendje latente dhe shpërthejnë herë pas herë.
  Shpërthimet ksenofobike shpalosen nga stadiumet e futbollit, në spektakle
  artistike, në qëndrimet ndaj emigranteve, në sjelljet ndaj të huajve nëpër
  burgje, në shkollat multietnike, deri të partitë politike dhe lëvizjet
  referendare separatiste. 
   

  Në Greqi, Maqedoni, Serbi, Bosnje &
  Hercegovinë vërehen mjaft ksenofobi me baza etnike, politike e fetare. në
  Shqipëri ka kryesisht ksenofobi në baza etnike. Ndërsa në Kosove ka ksenofobi
  me baza etnike dhe fetare. në përgjithësi politika dhe diplomacia Ballkanike,
  shkollat e institucionet fetare, shoqëria civile dhe kultura në këtë rajon ia
  kanë lënë spontanitetit luftën kundër ksenofobive. Prandaj paqja e siguria në
  Ballkan ngelen të brishta.

   Në Evropë ngritja e populizmit dhe e
  nacionalizmit po prodhon ksenofobi raciste dhe fetare kundër emigracionit që
  vjen nga Lindja e Mesme, ksenofobi nacionaliste kundër integrimit të vendeve të
  Ballkanit Perëndimore në BE, po nxit ksenofobi islamofobe kundër integrimit të
  Turqisë në BE dhe kundër popujve myslimane përgjithësisht.

  Edhe ShBA-të janë prekur nga valët e ngritura
  të ksenofobive, në fushatën presidenciale pati mjaft ide, deklarata e retorike
  ksenofobike, me karakteristika nacionaliste kundër popujve spanjisht-foles,
  pati ksenofobi raciste kundër popujve me ngjyrë, sikundër pati edhe islamofobi.
  Kryesisht këto ksenofobi dalluan retorikën e kandidatit republikan, Donald
  Trump.

   Në Afrikën e Veriut dhe në Lindjen e Mesme ka
  një gjallërim të frikshëm të ksenofobive nacionaliste siç janë arabofobitë,
  antisemitizmi dhe turkofobia. Ndërsa ka marrë përmasa shqetësuese rusofobia
  kryesisht në Europë dhe Azi. 

   

  Në nivele globale kanë gjallërim islamofobia
  kryesisht në Perëndim, ka rritje amerikanofobia në vendet islamike e myslimane,
  vërehet thellim i ksenofobive me karakter kulturor në Azi, kryesisht sinofobia,
  apo i ksenofobive me baza social-ekonomike në Afrikë dhe Amerikë Latine. 

   

  Ringjallja e ksenofobive në rendin e sotëm
  botëror tregon se bota përjeton një pasiguri shumë të madhe. Duke patur
  Ksenofobitë ndër shkaqet kryesore të krizës globale, do thotë se në kohën tonëe
  janë tronditur marrëdhëniet midis njerëzve, komuniteteve, kombeve, popujve,
  racave, besimeve fetare. 

   

  Ndërkohë, thellimi i diferencimit
  ekonomik dhe shtresimit social midis të pasurve dhe të varfërve, midis
  Lindjes dhe Perëndimit si dhe midis Veriut dhe Jugut ka rritur Ksenofobitë me
  baza ekonomike e sociale kudo në botë, duke gërryer themelet e brendshme të
  sistemeve politike, ekonomike dhe shoqërore. 

  Është koha që politika ndërkombëtare dhe
  diplomacia botërore të vendosin prioritet të tyre luftën kundër ksenofobie të
  çdo lloji dhe kudo ku ato shfaqen. Synimi të jetë parandalimi i ksenofobive
  sepse rrënojnë marrëdhëniet njerëzore. Po u rrënuan marrëdhëniet njerëzore do
  jetë shumë e vështire që paqja dhe siguria globale të kontrollohen. Nëse
  situatat toksikohen nga Ksenofobitë mbi to dalin rryma filozofike, alternativa
  politike dhe lëvizje shoqërore që prodhojnë vetëm kriza, konflikte dhe
  luftëra. 

  Parandalimi dhe reduktimi deri në eliminim i
  ksenofobive të kohës tonë kërkon instrumente ligjor kombëtar e ndërkombëtar,
  mjete politike, gjuhë e aftësi diplomatike, argumente ideologjike e kulturore,
  zhvillim të demokracisë dhe drejtësi ekonomike e sociale. 

   Po
  nuk u veprua energjikisht me këto mjete, rrugë e mënyra nuk është për t’u
  çuditur që një ditë fantazma që shohim të sillet mbi botë – fantazma e
  ksenofobive-të futet në shtëpitë tona. Atëherë do jetë shumë vonë. Lufta do
  trokasë në portat e njerëzimit. Historia do përsëritë veten…