Poezia e Sabaudin Hadxhialiç, në Shqip

  179

  Peter Tase

  Sabaudin Hadxhialiç (Sabahudin Hadžialić) u lind më 23 shtator, 1960 në Mostar, Bosnje Hercegovinë. Sot ai është anëtar i shoqatës së shkrimtarëve të Bosnje Hercegovinës, si dhe anëtar i shoqatës së shkrimtarëve të Serbisë dhe shoqatës së shkrimtarëve të Malit të Zi. Është një nga eksponentët kryesor të shoqatës së gazetarëve të Bosnje Hercegovinës, gjithashtu ambasador i organizatës “Poetas del Mundo”, në Bosnje Hercegovinë. Është redaktor dhe botues i revistës “Diogen” pro culture, dhe redaktor i revistës “MaxMinus” në Sarajevë. Shkruan prozë dhe poezi për disa dekada, madje ka shkruaj edhe shumë artikuj në fushën e analizës dhe kritikës letrare. Aktualisht punon si profesor në fakultetin e mas medias komunikimit dhe medias, Universitetin Ndërkombëtar të Travnikut në Bosnje Hercegovinë. Ka botuar disa vëllime me poezi, artikuj, ese, drama dhe tregime të shkurtra në thuajse të gjitha gazetat dhe revistat e Bosnje Hercegovinës, Serbi, Kroaci, Slloveni, Maqedoni. Poezitë e Sabaudinit janë botuar në revista të ndryshme në Irlandë, Britania e Madhe, në Spanjë, Zvicër, SHBA, Kosovë dhe Itali. Poezitë e Sabaudinit janë përkthyer në anglisht, frëngjisht, spanjisht, turqisht, italisht, arabisht, polonisht, estonisht, shqip dhe rumanisht. Është botues i katërmbëdhjetë librave me poezi dhe prozë.

  Dhjet vjet më vonë                                      

  Smira dhe sëmundja
  ushqejnë
  gabimet e mia.
  Mundohem të kuptoj
  çfarë janë ato,
  pa dhimbje janë duke parë
  bashkësinë
  e qenësisë sime.
  Nuk e kuptoj
  se pa dhimbje
  nuk ka jetë
  pa dyshim….

  Regjistrimi i Realitetit

  Imazh i zymtë
  nga gjurmët e mia në kohë
  ajo është e vërtetë
  Brenda vizionit që – nuk është,

  Është krejtësisht në kërkim
  të saj!

  Mbretëresha Elisabet,
  Katerina, Nikolajevna,
  Princesha Dajana,
  Fatima
  Zhduken përpara syve
  të egërsirave.

  Unë mbetem vetëm
  dridhem nga pasiguria,
  mundohem të kuptoj
  Çfarë duan të gjithë ata.

  Realiteti virtual i filmave ireal në botë
  nuk janë më shumë se
  një përshtypje e pabesë e botës reale
  që më gënjen
  një shërbyes servil!

  ..

  Ajo ka ikur!
  A do të kthehet ajo sërish?
  pyetja u arratis nga era

  Do të pres për furtunën të qetësohet
  dhe do të mundohem të marrë erën e brishtë për të gjetur dashuri,
  dhe kërkoj për vendin ku u takove me të.
  Zbathur dhe lakuriq.
  në ditët e hershme.
  në skenë!

  Ëndërr e çuditshme
  Duar të zhytura në rërë
  Thellë


  Gjaku njollos duart

  Të dyja.

  Mundohem të arrij fundin e gropës prej rëre
  duke gërmuar thellë,
  ndjej dhimbjen.

  Dy sy bojë qielli
  zhytem thellë
  kundrejt teje.

  Gjaku godet sytë.
  Të dy

  I marrë në valën e lotëve të trishtuar
  mundohem të hedh vështrimin te ty,
  sidoqoftë
  Humbe mbrapa horizontit

  Do Zoti
  Erdhe më afër, rrufeshëm
  dhe përqafove
  Botën!