Miratohet projektligji për pensionet e minatorëve, Veliaj: Ulet mosha e daljes në pension me 5 vjet dhe dyfishohen pensionet për

  177

  Kuvendi miratoi dje projektligjin për pensionet e minatorëve. Ministri i Mirëqenies Sociale dhe Rinisë, z. Erion Veliaj, deklaroi se projektligji për minatorët jo vetëm që ul moshën e daljes në pension me 5 vjet, por nga ana tjetër rrit përfitimet e të gjithë atyre ish minatorëve, të cilët deri më tani kanë përfituar trajtim të veçantë financiar. “Ish minatorët që sot përfitojnë 9,000 lekë trajtim të veçantë financiar do të shohin një rritje të madhe të të ardhurave të tyre, pasi falë këtij ligji, rreth 75 % e tyre do të përfitojnë pension në masën 14,474 lekë në muaj. Pjesa tjetër, si edhe ata minatorë që do të dalin me këtë ligj në pension, do të përfitojnë pensione mujore akoma edhe më të larta, deri në masën 21,000 lekë në muaj”, u shpreh ministri Veliaj gjatë prezantimit të projektligjit në Kuvend. Duke iu përgjigjur pretendimeve të opozitës se me projektligjin në fjalë përfitojnë vetëm 150 individë, z. Veliaj publikoi listën e 3840 minatorëve që preken nga ligji, të cilëve iu ulet mosha e daljes në pension, si dhe iu rriten përfitimet. “Nga 3840 individë, 3700 përfitojnë menjëherë, pasi kanë qenë pjesë e një ligji, gjithashtu të majtë, për trajtim të veçantë financiar”, sqaroi z. Veliaj. Nga ana tjetër, ministri Veliaj tha se sipas diskutimeve të bëra në Këshillin Kombëtar të Punës, përfaqësues të industrisë minerare dhe sindikatave kanë rënë dakord për të rritur kontributin në masën 5 % të pagës nga të cilat 3 % do të paguhen nga punëdhënësi dhe 2% nga punëmarrësi. Gazeta “Telegraf” boton të plotë listën me 3740 emra të minatorëve përfitues, pasi “100 të tjerë janë në proces e sipër”, njofton Ministria e Mirëqenies Sociale.

   Lista e qyteteve me 3840 minatorët që përfitojnë ulje të moshës së daljes në pension dhe dyfishimin e pensionit:

   Durrës 163

  Dibër 5

  Bulqizë 391

  Mat 103

  Elbasan 14

  Librazhd 200

  Fier 13

  Lushnje 6

  Gjirokastër 8

  Memaliaj 179

  Korçë 226

  Pogradec 368

  Devoll 11

  Ersekë 43

  Kukës 263

  Has 15

  Lezhë 35

  Kurbin 34

  Mirditë 100

  Shkodër 37

  Pukë 69

  Tiranë1448

  Kavajë 6

  Vlorë 80

  Sarandë 23

  http://www.gazetatelegraf.com/wp-content/uploads/2014/11/lista-e-minatoreve.pdf