Linditë RAMUSHI DUSHKU/ Poezi

  161

  (Gjilan)

   Ngjitur majave dashurishë
  Kush nuk u ngjit majave
  e si pa thelpinjtë e kthesave
  rrugicave me kalldrëm
  e s’e pa lakoren e hënës shtruar
  mbi puset e ujit
  e s’i njomi sytë

  nga flladi i vjeshtave
  tinëzake e zemërake
  e kush se shkriu dashurinë

  si dyll i qullosur
  ngjitur kësaj maje
  veç djersa e tharë

  na shkon nëpër kurriz.

  E s’di në të jem ngjitur

  në murin e gjatë
  gurë ndërtuar kinezësh
  që të më çojë

  në pellgjet e pashterura fjalësh
  a në vreshtat e verës Vjenezë
  se dehur vallëzoja “Danubin blu”.

  Kush s’u ngjit dashurisë…
  si ne që prisnim netët

  çarçaf mes ditës e natës
  hëna të dukej

  hije klandestine në tokë.
   

  VJESHTË DASHURIE

   

  Edhe pse vjeshtës vonë u bien gjethet

  pemishteve të kuqërremta

  ngjitur me dritën e diellit tani më ikanak

  ani pse vjeljet kishin mbaruar

  ti i vluar erdhur ishe

  jo se s’ta njihja ardhjen

  veç numëroja minutat e pritjes.

   

  Dhe vjeshtat ikin mbi supet e kohës

  pa kërkuar kusur

  se unë e ti ashtu të mbledhur

  puthemi e shthuremi

  nga po ai zjarr i dashurisë

  së derdhur nga perënditë dikur

  se s’mund te merret vesh vallë

  ne u krijuam frymë me frymë.

   

  Vjeshtat kanë për t’u shthurur

  gjithmonë furtunave të tyre

  sa flokë mbi kokë të lënë shprishur

  ne të pa ndrojtur ndonjëherë

  pushtuar nga i njëjti zjarr

  që kishin hedhur perënditë

  atëherë kur dashuritë ngjizen

  …si vjeshtë dashurie.

   

   

  SONATË DHE HËNË

   

  Sonte hëna i paska fsheh hijet e veta

  Diku pas qiellit rrumbullak

  Dritat gri që netëve bien mbi flokun tim

  Kush e di se ku ka mbetur

  Dehur puthjeve shtrënguar dashurish.

  Veç tavolina katrore që mban

  Dy gotat e mbushura me verë

  Të tjerë zëra paskan fjetur hijeve të hënës

  As garso’ nuk i përgjigjet thirrjeve

  Të atyre që pin freskun çdo natë.

   

  Po le të flenë se bota ish- farkuar me njerëzit

  E unë e ti ta shijojmë këtë shije

  Të fshehur si aristokrat të krehur kohësh

  Sonatë dhe hënë sërish do ketë

  Le të fshihet hëna ashtu le të rrijë

  Po të dojë se nur i saj sërish do ngjizet

  Netëve tona puthur e shthurur nëpër shtrat.