Jeronim De Rada, prova e hierarkisë poetike shqiptare në nivelin botëror

  142

  Jeromin De Rada
  Luleve që valëvit era

  Fryu era e maleve
  dhe rrëzoi hijen e lisit:
  gjaku im mbetet lumit t’Vodhit!
  Ushtarë, m’hapni shtatoren
  që të shoh edhe një herë
  Shkodrën dhe time motër
  te dritarja përkundruall.
  Më atje nuk do të zgjohem
  Luleve që valëvit era,
  posi valë që s’kanë mbarim
  Do të mblidhen shokët mbrëmjes
  brenda vatrash në atdhe:
  Unë i lë si ëndërzë.
  ———-
  Sot 110 vjet nga humbja e mjeshtrit të poezisë

  Sot mbushen 110 vjet nga vdekja e poetit të madh që shkëlqeu me talentin e tij krijues. Jeronim de Rada (Girolamo de Rada) ishte poet, publicist, folklorist, filolog dhe mësues. Ai u lind në vitin 1814 dhe vdiq në 28 shkurt të vitit 1903. De Rada ishte themeluesi i letërsisë dhe i kulturës arbëreshe. U lind në Makia të Kalabrisë mësimet e para i kreu në kolegjin e Shën Adrianit të Shën Mitër Koronës. Më 1834 shkoi për të studiuar drejtësi në Napoli, ku mori pjesë gjallërisht në lëvizjen politike dhe kulturore të kohës. Më 1848 nxori të parën gazetë shqiptare “L’Albanese d’Italia”, në të cilën shprehu pikëpamjet e tij për ngjarjet e kohës.

  për më shumë lexoni Gazetën Telegraf