Ja si ta parandaloni depresionin dimëror!

  95

  Depresioni dhe melankolia
  janë të shpeshta gjatë stinës së dimrit. Nëse vëreni se jeni të lodhur dhe nën
  depresion, më shumë sesa gjatë verës, ekziston mundësia që të vuani prej
  çrregullimit afektiv sezonal.

   

  Rreth 10-20% e
  popullatës botërore vuajnë nga ky çrregullim, ndërsa që shumica ndjejnë mungesë
  energjie dhe vullnet për punë. Shkaktari është mungesa e dritës dhe rrezeve të
  diellit, që shkakton në ndryshime hormonale.

   

  Ekzistojnë
  shumë shenja të çrregullimit afektiv sezonal: ndryshimet në oreks, dëshira për
  ëmbëlsira, shtimi në peshë, ndryshimet në shprehitë e gjumit, shmangja e
  situatave shoqërore, zvogëlimi i aftësisë së përqendrimit, pakësimi i nivelit
  të energjisë.

   

  Këshilla për disponim të
  mirë gjatë ditëve të dimrit

   

  Dilni përjashta! 


  Provoni që sa më
  shumë kohë të kaloni jashtë – ajri i freskët dhe pak dritë aty kah mesi i
  ditës, te ju do ta zgjojnë nivelin e energjisë.

   

  Sa më shumë dritë në
  shtëpinë tuaj. 
  Përdorini llambat, në mënyrë që drita të
  jetë sa më intensive. Po ashtu, do të ishte mirë t’i përdorni qirinjtë me aroma
  agrumesh. Ata do ta freskojnë dhe ndriçojnë shtëpinë tuaj dhe nxitin
  disponimin.

   

  Mos mbani syze dielli! Mbajtja
  e syzeve të diellit gjatë dimrit, vetëm sa e nxit sekreti min e hormoneve të
  stresit. Është e zakonshme që kur ka diell t’i mbajmë syzet e diellit, por
  rrezet e diellit janë ilaçi më i mirë kundër disponimit të keq.

   

  Ndryshojeni mënyrën e të
  ushqyerit! 
  Rreziku nga çrregullimi afektiv shtohet nëse ju
  mungon ndonjë substancë e rëndësishme në organizëm. Me rëndësi është që ushqimi
  të jetë i ekuilibruar dhe i llojllojshëm. Në këtë mënyrë do t’i ndihmoni trupit
  të mbrohet nga ftohjet dhe gripi, e po ashtu do ta pakësoni rrezikun që të
  preken i nga ky çrregullim afektiv. Nevojitet që ushqimi juaj të jetë i pasur
  me shumë pemë dhe perime, e po ashtu konsumoni edhe shumë çaj e lëngje të
  freskëta. /Gazeta Telegraf/