GJERMANI/Universitet kryesore, rregullat e shkollimit, kush përfiton

  189

  GJERMANI/Universitetet, ku duhet të studioni. Çfarë duhet të di nëse dëshiroj të studioj në Gjermani

  (Pjesa e dytë)

  Çfarë duhet të di nëse dëshiroj të studioj në Gjermani?

  Fillimisht duhet të dini çfarë dhe ku dëshironi të studioni.

  Kush mund të më ndihmojë për të vendosur se çfarë të studioj?

  Përgjigje e shkurtër: Ju vetë.  Ju vetë e dini më mirë se kushdo tjetër se për ç’gjëra keni më shumë interes dhe çfarë drejtimi universitar ju pëlqen më shumë.

  Kush mund të më ndihmojë për të gjetur një universitet ose një institut të lartë profesional që përputhet me interesat e mia?

  Përsëri një përgjigje e shkurtër: Ju vetë. Ndoshta ju keni dëshirë të banoni në një qytet të përcaktuar, ndoshta atje keni familje ose të afërm. Ndoshta keni dëshirë të studioni në një universitet të madh ose preferoni një universitet të vogël.

  Një ndihmë këtu mund t’ju ofrojë interneti: Nën adresën (www.dashochschulran king.de) mund të kërkoni universitetin apo institutin e lartë profesional që përputhet më mirë kërkesat dhe dëshirat tuaja. Ka edhe informacion në anglisht.

  Nëse kërkoni informacion për qytetet në Gjermani, këtë do ta gjeni gjithmonë nën adresa të tilla si p.sh. ëëë.koeln.de (Köln), ëëë.hamburg.de (Hamburg) ose ëëë.berlin.de (Berlin).

  Por unë dua vetëm të shkoj në Gjermani, nuk më intereson aspak se çfarë do të studioj atje!

  Me një qëndrim të tillë do të pësoni zhgënjim të madh. Vendimi për të studiuar në një universitet është një vendim që do të ketë ndikim shumë të madh për gjithë jetën tuaj, si në Gjermani ashtu edhe në Shqipëri.

  4. Gjuha gjermane

  A duhet ta zotëroj gjermanishten nëse dëshiroj të studioj në Gjermani?

  Nëse dëshironi të kryeni studime universitare: Po.

  Nëse doni të kryeni studime pasuniversitare, Master ose Doktoraturë: Jo gjithmonë.

  Sa mirë duhet ta zotëroj gjuhën gjermane?

  “Studienkolleg”-et kërkojnë “njohuri e mirë”, – por janë ata vetë që do të përcaktojnë se çfarë kuptohet me “njohuri e mirë”.

  Për të kryer studime në një universitet ose në një institut të lartë profesional, ju keni nevojë për njohuri të shkëlqyeshme. Duhet ta provoni duke bërë një provim që quhet “DSH” (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang). “Studienkolleg”-et do t’ju përgatisin për këtë provim, i cili mund të quhet një provim i vështirë.

  Ku mund ta jap DSH-në?

  DSH-ja jepet në universitetet gjermane. Kush nuk kalon mund ta riprovojë vetëm një herë tjetër.

  A ka alternativë për DSH-në këtu në Shqipëri?

  Për fat të keq jo shumë:

  -Qendra e Gjermanishtes në Tiranë organizon provimin ZOP. Më shumë informacion mund të merrni në Qendrën e Gjermanishtes pranë shkollës së mesme “Asim Vokshi”.

  -Kujdes: Shkollat që ju garantojnë se mund të studioni në Gjermani vetëm me dëftesën e tyre të pjekurisë ju mashtrojnë!!

  Ku mund ta mësoj mirë gjuhën gjermane?

  Ne rekomandojmë Qendrën e Gjermanishtes në shkollën e mesme “Asim Vokshi”, në Rrugën e Elbasanit. Atje mund të merrni mësime nga një staf shumë i kualifikuar dhe pagesa nuk është e lartë. Provimet në Qendrën e Gjermanishtes përputhen me standardet e Institutit “Gwte” që është i njohur në të gjithë botën. Natyrisht që, në Shqipëri ka edhe shumë shkolla private, por nuk mund t’ju themi asgjë për cilësinë e tyre.

  Atëherë, nëse dëshiroj të studioj në Gjermani, më mirë të filloj të mësoj gjermanishten që sot!

  Ashtu është!

  5. Rruga drejt shkollave të larta gjermane, formalitetet

  A mund të filloj të studioj menjëherë?

  Për fat të keq jo. Nxënësit që kanë mbaruar shkollën e mesme duhet të japin fillimisht një provim që quhet “Feststellungsprüfung”. Provimi ka dy pjesë: një provim teknik dhe DSH-ja (“Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang”, shiko “Gjuha”). Për këtë provim, ju mund të përgatiteni nga një institucion parauniversitar që quhet “Studienkolleg”. Në të gjithë Gjermaninë ekzistojnë “Studienkolleg”-e.

  Atëherë, çfarë duhet të bëj fillimisht?

  Hapi i parë: Kërkoni në internet universitetin ose institutin e lartë profesional për të cilin jeni të interesuar. Këta do t’i gjeni gjithmonë nën adresat si p.sh: ëëë.uni-konstanz.de (për universitetin e Konstancës) apo ëëë.fh-jena.de (për institutin e lartë profesional të Jenës).

  Hapi i dytë: Kërkoni faqet e “Akademisches Auslandsamt”-it (AAA) ose “International Of-fice”. Atje mund të informoheni – edhe në anglisht – se për cilat dokumente keni nevojë për të bërë një aplikim. Në shumë raste, këta janë: Dëftesa e pjekurisë, një certifikatë që tregon nivelin tuaj të gjermanishtes, një fotokopje e pasaportës tuaj dhe një letër motivimi. Nëse studioni në një universitet shqiptar, kërkohet edhe një certifikatë që provon se e keni kaluar provimin e pranimit. Të gjitha dokumentet në shqip duhet të jenë të përkthyera në gjermanisht dhe të noterizuara.

  Hapi i tretë: Plotësoni një “Antrag auf Zulassung zum Studium für ausländische Studienbe-werber/innen” (“Aplikim pranimi për studime nga aplikues të huaj”). Këto aplikime ekzistojnë në gjermanisht dhe në anglisht. Shumica e universiteteve përdorin këtë aplikim standard.

  Kur janë afatet të fundit për t’i dorëzuar aplikimet?

  Sa më shpejt, aq më mirë. Në shumë universitete dhe institute të larta profesionale data e fundit është 15 korrik, në disa shkolla të larta data është më herët. Zakonisht, shkollat e larta nuk pranojnë në asnjë mënyrë që dokumentet të dorëzohen më vonë. Deri në datën e përcaktuar të gjitha dokumentet duhen të ndodhen në zyrat e “Akademisches Auslandsamt”-it ose në zyrën e ASSIST-it.

  Çfarë është “ASSIST”?

  “ASSIST” është një vend qendror që i ngarkuar nga rreth 50 shkolla të larta kontrollon nëse dokumentet tuaja janë të plota dhe formalisht në rregull. Nëse universiteti që ju keni zgjedhur është anëtari i ASSIST-it duhet të drejtoni aplikimin tuaj atje. Aktualisht një aplikim me ASSIST-in kushton 50 Euro. Çdo aplikim tjetër kushton 10 Euro. Adresa në internet me listën e universiteteve anëtarë: ëëë.uni-assist.de.

  Çfarë mund të bëj në rastin kur ka probleme?

  Duhet të mbani patjetër kontakt me “Akademisches Auslandsamt”-in apo me “International Office”. Formuloni pyetjet tuaja në mënyrë sa më konkrete; shumë zyra nuk u përgjigjen më pyetjeve të përgjithshme (si p.sh. “Hello, my name is XY, what can I do if I want to study in your university?”), sepse marrin çdo ditë disa qindra E-Maile nga gjithë bota. Në qoftë se nuk merrni përgjigje, provoni një herë tjetër. Provoni edhe të flisni me telefon.

  Universitetet Gjermane ne Internet – Deutsche Hochschulen im Internet

  Baden-Württemberg

  FH Aalen
  FH Albstadt-Sigmaringen
  FH Biberach, Hochschule für Bauëesen und Wirtschaft
  FHS Esslingen, Hochschule für Sozialwesen
  FHT Esslingen, Hochschule für Technik
  HfM Freiburg, Staatliche Hochschule für Musik Freiburg
  PH Freiburg (Uni Freiburg)
  Uni Freiburg, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg
  FH Furtwangen, Hochschule für Technik

  Bayern

  FH Amberg-Weiden
  FH Ansbach, Hochschule für Wirtschaft und Technik
  FH Augsburg
  Uni Augsburg
  Uni Bamberg, Otto-Friedrich-Universität
  Uni Bayreuth
  PTH Benediktbeuern,
  FH Coburg
  FH Deggendorf
  Uni Erlangen-Nürnberg, Friedrich-Alexander Universität
  FH Hof
  KH Neuendettelsau (Augustana-Hochschule),
  nichtstaatliche Theologische Hochschule. Evangelisch-Lutherische Kirche in

  Shënim: Gjatë ditëve në vazhdim do t’ju informojmë për studimet në Itali, SHBA, Greqi, Australi, Kanada, Zelandë, Francë. Presim pyetjet dhe sugjerimet tuaja.