FMN: Reforma në drejtësi do të përshpejtojë rritjen ekonomike

    240
    Fondi Monetar ndërkombëtar paralajmëron se reforma në drejtësi do të jetë kritike për ecurinë e ekonomisë shqiptare. Në raportin e fundit për ekonomitë e rajonit, FMN vlerëson se dy reformat që mund të përshpejtojnë më shumë rritjen ekonomike të shqipërisë janë ajo e gjyqësorit dhe siguria e pronës.
    Sipas Fondit, përmirësimi i sistemit gjyqësor dhe forcimi i të drejtës së pronës mund të rrisin produktivitetin e ekonomisë shqiptare deri në 35 për qind, çka do të përshpejtonte ndjeshëm rritjen e prodhimit kombëtar.
    Ekspertët e fondit nuk kanë dhënë detaje mbi mënyrën e llogaritjes së këtyre rezultateve. Por sipas tyre reformat e tjera strukturore si lehtësimi i procedurave të biznesit apo heqja e kufizimeve mbi investimet e huaja do të kishin efekte shumë më të vogla në nxitjen e ekonomisë se sa ndërhyrjet në gjyqësor dhe të drejtën e pronës.
    Ngadalësimi i rritjes së produktivitetit është shkaku kryesor se pse rritja ekonomike në Shqipëri u tkurr me ritme dramatike nga 6 për qind që ishte para krizës, në gati 0 në periudhën 2012-2013. Nga ana tjetër shoqatat e investitorëve të huaj vendosin mungesën e besimit tek gjykatat si një nga pengesat kryesore për investimet e huaja dhe zgjerimin e aktivitetit të tyre në Shqipëri.