Faik Konica/ Poezi

  838

  Faik Konica u lind më 15 mars të vitit 1875Konicë dhe vdiq më 15 dhjetor të vitit 1942Uashington. Ky njeri me kulturë të lartë, ‘enciklopedi shëtitëse’, eseist i shkëlqyer, stilist i përkryer, themelues teorik dhe praktik i kritikës letrare shqiptare, veprimtar politik me orientim perëndimor, siç ishte kultura e popullit që i takonte, poliglot, solli një model të ri në mendësinë shqiptare. Ka lënë gjurmë me krijimtarinë e tij në publicistikë, prozë dhe poezi…

  Anadollaku në Mesalle

  Ka ndenjur si një ka
  Po ha edhe po ha,
  Shembet me pilaf,
  Fryhet me hoshaf;
  S`ka kohe të flasë
  Hedhë sa te pëlcasë,
  Llop një bakllava,
  Llop një hallva,
  Llop një revani,
  Llop muhalebi.
  Therret:-Hiç jemedum!
  – O burra, bre dudum!
  Kërkon një syltjaç,
  Porosit një kulaç,
  Rrëmben një bugace,
  – Të rrëmbec një kapaçe!
  Të tërë për një darkë,
  Të tëra në një barkë!
  Kur lodhet sa ngjinjet,
  Pushon e shtrihet
  Shtrihet dudumi
  Dhe na e zë gjumi.
  Nesër kur të zgjohet
  E, me “bismil-lah”,
  Prape pilaf
  E prapë hoshaf.
  “Qebap boll-boll
  Koxha Anadoll!”
  More dudum kokëkungull
  Gojëbuall e barkrrumbull
  Thuamë, të rëntë pika!
  Ç` të duhet ty politika?
  Hiq, more dudum dorë, hajde
  Të të kllasem në një kade
  Plot me mjalt`e me reçel
  Ha pi e kurrë mos del.

  Helena e Trojës

  N’Trojë, nga maja e një kulle të lartë
  Helena e bardhë zgjat kryet dhe përgjon
  poshtë nën muret luftën që lufton
  Menella syzi me Parin flokartë;

  Shikon buzëqeshur e me ballë të qartë
  Zjarrin që ka ndezur vetë dhe ëndrrën,
  E stolisur si ditën që hipi në fron.
  Kur vajti nus’e re nga Amykla në Spartë.

  Dhe në shesh Menella me Parin të tërbuar
  Goditin me sulm për të mundur e për të vdekur
  Gjëmojnë duke uar zërin në qiell.

  Gjaku u ka hyrë faqe e duar
  Kordhë më kordhë, hekuri me hekur
  Përpiqen, tingëllojnë, shkëlqejnë në diell