Besim CENGU*/ “Orëndreqësi qiellor”, i Moikom Zeqos, poezia e sfidës

    162

    Vëllimi poetik “Centauri i Ri” i Moikom Zeqos përcakton atë shprehjen që vetë poeti e thekson se “poezia ndihmon të zbulojmë atë që ende nuk e dimë…”. Çdo libër që boton poeti e konsideron si sfidë ndaj vetvetes, dhe në fakt kështu është. Poezitë e këtij vëllimi janë përzgjedhur  te dorëshkrimet e pabotuara…Dorëshkrimet e pabotuara! Sa shumë dorëshkrime të pabotuara ka ky sfidant i letrave të sotme shqipe! Plot, plot fletore e blloqe të rregullt dhe të ruajtur me kujdes. Se kush pat thënë dikush i ditur se “që ta kuptosh plotësisht një krijues, lexo dorëshkrimet e tij”. Moikom Zeqo është gjithnjë i paplotë sa të mos i njihen dorëshkrimet. Një ditë më tha: “i kam thënë Epidamnit (djalit) se mund të bëni ç’të doni me të gjithë librat e bibliotekës, por dorëshkrimet m’i ruani.

    *Besim Cengu, autor i disa librave me studime artistike dhe historike

    ….

    për më tepër lexoni Gazetën Telegraf