Andon Zako Çajupi/Poezi

  699

  Elegji në pleqëri për të shkretën djalëri

   Grua seç mu prish kandari

  Nuk është më ai i pari
  Që s’përtonte ditë e natë
  Ndizej si barut i thatë.

  Lëre grua se ç’më gjeti
  Nuk më bindet më aleti
  Ky bandill që çante retë
  Më s’i ngre kryet përpjetë.

  Vjet si kalë turfullonte
  Gratë e fshatit kur shikonte
  Sa i shihte bythëzbuluar
  Sulej si qen i tërbuar.

  I pushtonte vetë të tëra
  Zgavra, shpella, guva, vërra
  Fryhej si një patëllxhan
  Kur shkonte nën fustan.

  Sa i vinte mend zanatit
  E uronin gratë e fshatit
  Po sot çka që është mërzitur
  Trup e shpirt i rraskapitur?

  Shikon çupat sisëplota
  Me shalë të buta e të ngrohta
  Nuset e bardha si dëbora
  Që s’i shpëtonin nga dora.

  Gratë e reja sisëmëdhatë
  Që i ndërronte përnatë…
  Dhe s`lëviz të bëhet burrë
  Më mbeti vetëm për shurrë.

  Ah moj grua moj e ngratë
  Të mbeti burri kaq thatë
  Megjithëse më s`të ngop dot
  Por dikur s`kam qenë si sot.

  Isha trim dhe djalë i hedhur
  Pak usta për të zgjedhur
  Buzëqeshja me të tëra
  Mjaftonte që t’u hante vërra.

  Por më shumë doja gratë
  Vithe gjëra sisë mëdhatë
  Por dhe çupat shumë i desha
  Nuk i lija virgjëresha.

  Mazallah mbeçin me barrë
  I thirrja u bëja varrë!
  Nuset e reja me naze
  I haja si qofte taze.

  I ndukja me buzë e dhëmbë
  Sa ngrihej fshati në këmbë
  Isha bej me mall me toka
  Po bëja se ç’më thoshte koka.

  Në Zagori dorë e parë
  Me sejmerë e hyzmeqarë
  Kisha kuaj lopë e dhen
  Edhe gra më shumë se qen.

  Vetë i ujdisja të tëra
  Ç’më tha koka e s’e bëra?
  Në Europë s’lashë vend pa parë
  Kuplarate i mora mbarë.

  Shijova bionde gjermane
  Meskëputurat persiane
  Rreth e qark iu solla botës
  Por në Francë lashë mend e kokës.

  Kush të dojë le ta provojë
  Të ma marrë mikun në gojë
  Në Stamboll mos shkofsha kurrë
  Bashkohet burri me burrë.

  Thonë se është ves i shëmtuar
  Mos vdeksha pa e provuar
  Por tani kjo punë e pati
  U plaka, më ra takati.

  Fshati im

  Malet me gurë,
  fushat me bar shumë,
  arat me grurë,
  më tutje një lumë.

  Fshati për karshi
  me kish’ e me varre,
  rrotull ca shtëpi
  të vogëla fare.

  Ujëtë të ftohtë,
  era pun’ e madhe,
  bilbili ia thotë,
  gratë si sorrkadhe.

  Burrat nën hie,
  lozin, kuvendojnë,
  pika që s’u bie,
  se nga gratë rrojnë!

  Gratë venë nd’arë,
  dhe në vreshta gratë,
  gruaja korr barë,
  punon dit’ e natë.

  Gratë në të shirë,
  në të vjela gratë,
  ikinë pa gdhirë,
  kthenenë me natë.

  Gruaja për burrë
  digjetë në diell,
  punon es’rri kurrë
  as ditën e diel.

  0 moj shqipëtarkë,
  që vet’ e nget qetë,
  edhe drek’ e darkë
  kthehesh e bën vetë;

  Moj e mjera grua,
  Ç’e do burrë zinë
  që ftohet në krua
  dhe ti mban shtëpinë!.