Ali Asllani/ Poezi

  209

  Ali Asllani, poet, atdhetar dhe diplomat shqiptar,u lind më 28 nëntor të vitit 1884VajzëVlorës dhe vdiq më 20 dhjetor 1966. Në Vlorë kreu shkollën fillore, në Janinë shkollën e mesme, gjimnazin “Zosimea” në vitin 1888. Në fillim studioi mjekësi, por pastaj vazhdoi Institutin e Lartë të Shkencave Politiko-Shoqëroro-Administrative në Stamboll … Pas çlirimit është ndër të parët themelues të Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve. Deri në vitin 1952 mbahej nga të ardhurat e pakta nga përkthimet për llogari të Institutit të Shkencave, por kjo mundësi iu pre më vonë.

   Do t’i shtrydh të dy sytë

  Un’ jam un’, saksi e vjetër!
  Lule gjirit që stolisa shkoi stolisi një gji tjetër
  Un’ e nisa e stolisa me ç’i jep e s’i jep sisa
  dhe me këngë ylyveri buz’ e gushë ja qëndisa

  Nëpër vapëz i dhash’ hijem nëpër hije er’ e shije
  i dhash’ shije poezie, gjith’ fuqit’ e një magjie
  gjith ato, që fllad i ëmbël nëpër lule mbar e bije
  ar’ e diellit me tallaze, ar’ e hënës fije-fije
  dashuria me dollira dhe me thelp lajthije pije…

  Po u bë ajo që s’bënej, si, pra, zemra do duroj’,
  syri lotin ta qëndis, loti syrin ta harroj?
  Si, pra, zëmra do durojë un’saksia tash të vuaj
  edhe këngë e gjirit tim të këndoj’ në gji të huaj?

  Un’ e nisa i stolisa me ç’i jep e s’i jep sisa,
  dhe me këngë ylyveri buz’ e gushë ja qëndisa
  buz’ e gushë ja qëndisa, e ormisa mu në zëmër
  plasi hëna ziliqare që shikonte me sy vëngër!

  Më së fundi i dhash’ lotin, kryepajën time pajë
  i dhash’ lotët që pikonin ku i shkelte këmbë e saj’
  i dhash’ vjershën time valë, dy herë valë tri her’ zjarr
  që buçet në maj të penës edhe bënet këng e marr’
  këng’ e marr’ e mallit tim, që tani e paskëtaj
  do t’i shtrydh të dy sytë nëpër gjurma të asaj!

  Vlora, Vlora!

  Jam vlonjat e jam vlonjat,
  e kam shkabën mëm’ e atë,
  shkaba trime dykrenore
  fron’ e saj e ka në Vlorë!

  Vlora, Vlora, Vlora, Vlora,
  rroki armët, bëja fora!

  Vlora trime shqiptare
  si rob jetën s’e do fare,
  a do mbetet Shqipëri,
  a do bëhet tym e hi!

  Vlora, Vlora, Vlora, Vlora,
  rroki armët, bëja fora!

  Jam vlonjat e jam burrë,
  s’duron burri zgjedhë kurrë,
  jam vlonjat e si vlonjat
  di bëj luftë me të shtat’!

  Vlora, Vlora, Vlora, Vlora,
  Bjeri, moj, t’u lumtë dora!

  Jam vlonjat dhe trim me besë,
  rreth flamurit di të vdesë,
  a me hir a me pahir
  doemos do rroj i lirë!

  Ç’do të thotë patriot?

  Ç’do të thotë patriot
  sot për sot në Shqipëri?
  Një tuf’ ah e një tuf lotë,
  një njeri i pa njeri!

  Jo, jo! Burri i bën ball’
  do buçit si val’ mbi zall,

  Sa më zi edhe më zi
  sido qoftë pun’ e tij,
  copë-cop’ i bënet buza
  po aspak s’i falet shpuza.

  Sikurse një gur strall,
  në gji zjarrin e ka ngjall,
  qoft’ në lum’ e qoft’ në det
  zjarr’ i tija nuk humbet!

  Një vështrim i arratisur

  Një vështrim i arratisur
  Nga qepallat e qëndisur
  Ku është shpirti im skalitur,
  Nga dy syt’ e zez’ të tu
  Vjen me thotë ashtu-kështu!

  Me thot’ jo edhe me ndez
  Me thot’ po edhe me vdes
  Nata zgjatet edhe zgjatet
  Ah kjo nat’ me or’ nuk matet!
  E un’ mbetem duke lutur
  Lutem yjeve te këputur.

  Dhe un’ lus e kërkoj ty,
  Atë vetull, atë sy!
  Se në syrin tënd të zi
  N’atë sy të zi, mazi
  Shenj’ e buzës sime duket
  Si një prush në re kur muget!

  7 PRILL 1939

  Shtatë prill…
  Kopilove o kopil
  E u lute u këpute
  Njëqind pash në dhe u fute!

  Natyrisht një tradhëtor
  Spor e fisit arbëror
  E pret hasmin me daulle
  Kur gjen ditën ta bën pulle!

  Na e gjeti dhe na ra
  Vret Shqiponjën që s’u vra
  Nuk u vra dhe nuk do vritet
  Poshtë përpjetë me vrull vërtitet!

  Ja dhe himni që na thuri
  Hymn’i zi i një qivuri:
  “Eja, eja alala
  Të na rrojë Duçeja
  Duçeja guguçeja
  Le të rroj’ edhe flamuri
  Sa për sy e për bela!”

  I pabesi ta dij’, pra
  Ndër kasolle me një tra
  Që nga Shkodra gjer në Dropull
  Rron ai që i thon’ popull!

  Ajo dor’ që rreh dybekun
  Di ta mbush edhe dyfekun
  Në se ditën çan ugar
  Edhe natën thur litar
  Thur litar e kalit grushtin
  Dhe e var nga këmbët pushtin!