Ismail H Xhaferri: I gjithë populli notar

233

Gazeta Telegraf/

Ismail H Xhaferri:

 

                  I gjithë populli notar

 

Shqipëri, o vend i sertë!

Fle në tokë, gdhihesh mbi det.

Det Shkumbini edhe Vjosa,

Plot oborret tanë me rosa.

 

Si ky shi kurrë nuk është pare,

I gjithë populli notar.

Eh, ç’po na shikojnë sytë!

Notojnë delet edhe dhitë.

 

Notojnë kafshët me ngadalë

Kërkojnë shtigje për të dalë

Dhe notojnë ditë e natë

Dyshekët me gjithë krevat.

 

S’shkon dot nga dhoma në dhomë

Pa varkë në dispozicion.

Me këpucë e pa këpucë

Na mbeten burrat në Llucë

 

Kudo ujë e suferina

Na vijnë ngjalat në guzhinë.

Nuk është parë rrebesh si ky ,

Prandaj flini mbi çati.

 

Në çati të gjithë mbi vete

Ngajnë shtëpitë si tragete.

Gjer sa të mbarojë stuhia

 Të mos zbrisni nga çatia.

 

Mos bëni qejfin qeder,

Rrini deri në pranverë.

Të zbrisni avash …avash

Sa të vijë koha për plazh.

 

Prisni sa të vijë Vera,

Çdo shtëpi me plazh tek dera.

Bëni plazh e bëni pallë,

Ju që do shpëtoni gjallë

 

Zbrisni nga majë e çatisë,

Kur fushata të ketë nisë.

Në fushatë do flitet prapë,

Si t’i bëjmë lumenjtë zap

 

Do të shahet diktatura

Që ndërtoi argjinatura.

Diktatura kriminele,

Mbushi fushat me kanale.

 

Por lumenjtë në diktaturë

Nuk kaluan kurrë mbi urë

Po tani ç’na shohin sytë?!

Ndërron lumi rrugë për ditë.

 

Njëzet vjet demokraci,

Vidh në shtet, shpjer në shtëpi.

Njëzet vjet e ca më shumë,

Janë hedhur lekët si lumë.

 

Për një lumë e për pak rërë

Mbi 10 tendera janë bërë,

Por në shi prap duhen varka

Vidh miliona, hidh qindarka.

 

Vidh inerte e çel shtigje,

Sa i lamë lumenjtë pa brigje.

Vidh për shefat, vidh për vete,

Sa i bëmë lumenjtë dete

 

Shqipëri, moj Shqipëri,

Venecia të ka zili!

Drejt Evropës që na prêt,

Do të shkojmë me traget….

Që ndërtojmë