Komisioni Europian gjobit pesë banka me 1 miliardë euro për pjesëmarrje në kartel

394

Komisioni Europian (KE) tha në një deklaratë të enjten se kishte gjobitur pesë banka me rreth 1.1 miliardë euro  për pjesëmarrjen në kartel.

Në dy vendime për shlyerje, Komisioni Evropian ka gjobitur pesë banka për pjesëmarrjen në dy kartele në tregun e këmbimit valutor për 11 monedhat – Euro, Poundi Britanik, Yeni Japonez, Franga Zvicerane, Dollari SHBA, Kanada, Zelandë e Re e Australia dhe Korona Danimarkë, Suedi e Norvegji “, tha Komisioni Evropian.

Vendimi i parë (karteli “Forex – Three Way Banana Split”) vendosi një gjobë totale prej 811 milionë eurosh ndaj Barclays, Bankës Mbretërore të Skocisë (RBS), Citigroup dhe JPMorgan. Vendimi i dytë (karteli “Forex-Essex Express”) thekson një gjobë totale prej afro 258 milionë eurosh ndaj Barclays, RBS dhe MUFG Bank (më parë Bank of Tokyo-Mitsubishi).

Sipas Brukselit, bankat i formuan ato kartele për të ndikuar në 11 monedha të ndryshme, duke përfshirë euron, dollarin amerikan, sterlina, jenin japonez, frangën zvicerane dhe të tjerë.