Xhevahir Spahiu, sherri me Kadarenë në Kongresin e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe gara për të sharë revizionistët

406

Kadareja: “Revizionistët janë si qentë dhe shkrimtarët e Realizmit Socialist duhet të mbajmë një shkop për t’i goditur”. Spahiu: “Kadareja duhet ta mbajë vetë shkopin, se atij i turren revizionistët”

 Zbulohet arsyeja e plotë se nga ç’shkak ka nisur sherri i shkrimtarit të madh Ismail Kadare me poetin e njohur Xhevahir Spahiu. Në thelb, ky sherr shpreh atmosferën politike të kohës, ku të dy poetët krahasojnë revizionizmin me qentë’. Dhe ku Kadareja i bën thirrje shkrimtarëve të kenë kujdes nga revizionistët, ndërsa Spahiu i bën thirrje Kadaresë që ai vetë të ruhet prej armiqve të Revolucionit. Pra, është një seriozitet humoristik, ku të dy janë në garë për të shprehur servilizmin ndaj realizmit socialist. Por ky sherr tregon edhe mjedisin letrar të asaj kohe, të mbushur me spiunë dhe me thashethemnaja. Kjo ka ndodhur në një kongres shkrimtarësh, ku ishin ftuar të dy mjeshtrit e penës letrare. Pikërisht aty, gjatë fjalës që mbajti Kadareja, ai tha midis të tjerave: “Revizionistët janë si qentë, që na sulen të na hanë dhe ne duhet ta mbajmë shkopin në dorë që të mos na kafshojnë”.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf