Vasil Dede:Enver Hoxha donte të më fuste në burg, ndërsa Ramiz Alia më shpëtoi nga internimi, pas “bombës” që lëshoi Dritëro Ago

293

INTERVISTA/  Flet poeti Vasil Dede: Si e dogji Mehmet Shehu në sy të Byrosë politike poemën e Dhori Qirjazit

Poeti dhe gazetari Vasil Dede, rrugën e artit e ka pasur plot peripeci dhe ai vetë se di se si, në 40 vjet krijimtari ka bërë poezi që i kanë rezistuar kohës, por që kanë qenë kritike për sistemin komunist. Sipas tij, poeti kur shkruan, kur i vjen muza, nuk mendon se çdo të ndodhë, por mendon që ta nxjerrë vargun sa më bukur. Një gazetar rebel ai në regjimin komunist do të hapte rubrika që do t’i sillnin probleme jo vetëm atij por edhe drejtuesve të shtypit ku punonte. Por asgjë nuk ishte e qëllimshme. Sot jeta emigratore e ka bërë atë, më të pjekur, më të thellë në mendim ndaj librat e tij poetik janë përpirë nga lexuesi. Poetët dhe shkrimtarët në regjimin komunist kanë pasur një jetë mjaft interesante. Duhet thënë se krijimtaria në përgjithësi nuk i shmangej dot ideologjizmave të kohës, apo partishmërisë proletare siç thuhej në atë kohë.

per me teper lexoni Gazeten Telegraf