Terpini: Leka më tha: Babi im Ahmet Zogu më thoshte gjithmonë, “sikur të ishte gjallë Fan Noli, Shqipëria do kishte ecur shumë p

251

INTERVISTA/ Flet regjisori dhe operatori Ilia Terpini: Gjatë vizitës në Johanesburtg, Geraldina na tha: Dua të vdes në Shqipëri!

Profesioni si operator, por edhe si regjisor, e ka lidhur Ilia Terpinin me shumë personalitete të artit, kulturës, politikës dhe shkencës. Ai ndoshta është i vetmi operat shqiptar që ka shkuar në Johanesburg në vitin 1993, i ftuar nga Oborri i mbretit Zog, për të bërë prezente jetën e Leka Zogut në këtë qytet gjigant të Afrikës së Jugut. Mbresat e tij në këtë vizitë janë të shumta, por ne për lexuesin tonë do të shkëpusim vetëm disa që paraqesin më shumë interes. Duke folur për takimin me Leka Zogun, ai thotë se trashëgimtari i fronit, i kishte than privatisht pengun e babait të tij, mbretit Zog, sipas të cilit sikur të ishte gjallë Fan Noli, Shqipëria do kishte ecur shumë përpara”. Pavarësisht se, ata të dy në pjesën më të madhe të jetës së tyre ishin armiq të papajtueshëm.

 Kur keni shkuar në Afrikën e Jugut në Johanesburg tek ish vila mbretërore e Leka Zogut?

per me teper lexoni Gazeten Telegraf